Kataloonia värske president Torra lubas jätkata võitlust Hispaaniast eraldumise nimel (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quim Torra tänase hääletuse ajal Kataloonia parlamendis.
Quim Torra tänase hääletuse ajal Kataloonia parlamendis. Foto: Lluis Gene / AFP / Scanpix

Kataloonia parlament valis täna piirkonna presidendiks Quim Torra, kes lubas jätkata võitlust Hispaaniast lahkulöömise eest.

Torra poolt hääletas 135-kohalises regionaalparlamendis 66 separatistlikku saadikut. 65 iseseisvumise vastast oli tema kandidatuuri vastu, neli saadikut jäi erapooletuks.

Torra on poliitikas uustulnuk, kelle valis presidendikandidaadiks Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont.

«Me ehitame üles Kataloonia vabariigi,» ütles Torra pärast hääletust, lubades austada 1. oktoobri iseseisvusreferendumi tulemust ning võidelda «iseseisva vabariigi ülesehitamise eest».

Hispanaia peaminister Mariano Rajoy kutsus mõistmisele ja harmooniale, kuid hoiatas, et ei kavatse sallida Hispaania seaduste ja põhiseaduse rikkumist.

Presidendi valimine avab pärast kuid kestnud patiseisu tee Kataloonia uue valitsuse moodustamisele, mis lõpetaks Madridi poolt mullu 27. oktoobril kehtestatud otsevalitsemise.

Saksamaal Hispaaniale väljaandmise vastu võitlev Puidgemont ütles laupäeval Itaalia ajalehele La Stampa antud usutluses, et Torra «asub võimule ajutistes tingimustes ja on sellest teadlik».

Laupäeval ütles Torra regionaalparlamendis, et loob nn riiginõukogu eksiilis eesotsas Puigdemonti kui Kataloonia legitiimse presidendiga. Lisaks lubas ta moodustada põhiseadusassamblee Kataloonia vabariigi konstitutsiooni koostamiseks.

Puigdemont naaseb Kataloonia tüüri juurde kohe, kui tema juriidiline olukord seda lubab, lisas Torra.

Ta mõistis kõnes hukka ka Euroopa ametkondade «vastuvõetamatu vaikuse».

Torra avaldas ka valmisolekut pidada Rajoyga tingimusteta kõnelusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles