USA relvaassotsiatsioon võis vahendada salajast suhtlust Trumpi ja Venemaa vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Staff / Reuters/Scanpix

USA Senati komitee avaldas tuhandeid lehekülgi teavet seoses Venemaa sekkumisega 2016. aasta presidendivalimistesse. Dokumentidest ilmneb, et Donald Trumpi kampaaniameeskond võis Riikliku Tulirelvade Assotsiatsiooni (NRA) kaudu pidada salajast suhtlust Venemaaga.

Senati õiguskomitee teatas eile, et Venemaa sekkumine 2016. aasta USA presidendivalimistesse on selge ja selle osas pole kahtlust. Komitee demokraadid ja vabariiklased nimetasid Moskva mõjutustegevust pretsedendituks ning avaldati üle 2000 lehekülje jagu uurimisega seotud dokumente.  

Senaator Mark Warner teatas eile: «Venemaa katsed olid laialdased ja keerulised ning käsu andis president (Vladimir) Putin isiklikult, et aidata Donald Trumpi ja kahjustada Hillary Clintonit.»

USA meedia teatel näitas Senati raport, et omavahel olid seotud ka NRA ja Venemaa valitsus. Õiguskomitee demokraatide poolt avaldatud dokumendis seisis: «Komiteeni on jõudnud mitmed dokumendid, mis viitavad sellele, et Kreml kasutas NRAd vahendina, mille abil läheneda Trumpi kampaaniale ja sellele kaasa aidata.»

NRA ja Venemaa seostest rääkides viidatakse täpsemalt kahele inimesele, kellest üks on Venemaa keskpanga asejuht Aleksandr Toršin. FBI uurib hetkel seda, kas NRA poolt Trumpi kampaaniale annetatud 30 miljonist dollarist mingi osa pärines ka Venemaalt.

NRA kohtumisel Dallases näidati ka eritellimusel valmistatud püstolit Trump 45.
NRA kohtumisel Dallases näidati ka eritellimusel valmistatud püstolit Trump 45. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP/Scanpix

Dokumendid tõid selgust ka 2016. aasta juunis Trump Toweris aset leidnud kohtumise osas, kus mõtteid vahetasid praeguse presidendi poeg Donald Trump noorem ja Vene advokaat, kes lubas Clintonit kahjustavat teavet jagada.

Rob Goldstone.
Rob Goldstone. Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Kohtumise leppis kokku publitsist Rob Goldstone, lubades Trump nooremale Clintonit kahjustavat informatsiooni. Trump noorem vastas: «Kui see on tõesti see, mida ütled, siis ma armastan seda!»

Õiguskomitee ees tunnistusi jagades otsustasid Goldstone ja Trump noorem aga

kohtumist tähtsusetuna näidata. Goldstone väitis, et kohtumine sai kiire lõpu. Tema sõnul sai selgeks, et advokaadil polnud midagi pakkuda ja seejärel otsustas Trump noorem kohtumisele kriipsu peale tõmmata.

«Ma ei tea isegi täpselt seda, kes need venelased olid,» vabandas Goldstone Trump nooremale pärast kohtumist saadetud e-kirjas.  

Donald Trump noorem NRA üritusel Dallases.
Donald Trump noorem NRA üritusel Dallases. Foto: Sue Ogrocki / AP/Scanpix

Ka Trump noorema mälu paistis olevat halvenenud ja ta ei suutnud meenutada vastuseid mitmetele küsimustele, mida komitee esitas. Näiteks ei osanud ta kosta midagi mitmete e-kirjade kohta ega ka blokeeritud numbritele tehtud telefonikõnede osas. Ta ei mäletanud ka seda, kas arutas kohtumist hiljem oma isaga või mitte.

Dokumentide kohaselt lootis publitsist Goldstone korraldada kohtumist Venemaa president Putini ja toonase kandidaadi Trumpi vahel. Goldstone otsis ka võimalusi, kuidas Trumpi Vene sotsiaalmeedias promoda.

«Märkasin, et sinu kampaania saab Venemaal pea igapäevaselt positiivset kajastust,» kirjutas Goldstone Trumpile saadetud e-kirjas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles