Itaalia peaministriks on saamas kõigile tundmatu juuraprofessor

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne eilset olid itaallased Giuseppe Contet (paremal) näinud vaid korra, kui populistliku Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio (vasakul) esitles teda enne valimisi 1. märtsil kui oma tulevase valitsuse võimalikku avaliku halduse ministrit.
Enne eilset olid itaallased Giuseppe Contet (paremal) näinud vaid korra, kui populistliku Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio (vasakul) esitles teda enne valimisi 1. märtsil kui oma tulevase valitsuse võimalikku avaliku halduse ministrit. Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP / SCANPIX

Koos võimuliitu astuvad populistlik Viie Tähe Liikumine (Movimento 5 Stelle ehk M5S) ja paremäärmuslik Liiga (Lega) esitlesid eile õhtul lõpuks Itaalia presidendile Sergio Mattarellale oma valikut peaministrikohale. Suuremale osale itaallastest on kompromisskandidaadi Giuseppe Conte nimi ja nägu täiesti võõrad.

Nii Viie Tähe Liikumise (Movimento 5 Stelle ehk M5S) juht Luigi Di Maio kui ka Liiga (Lega) liider Matteo Salvini lootsid tegelikult ise peaministritoolile istuda, kuid suurte egode kokkupõrke vältimiseks leiti hädalahendusena Conte, kes just tänu oma vähesele tuntusele ei seostu tugevalt kummagi parteiga.

Mõlemad parteijuhid saavad siiski valitsuses mõjukad positsioonid: Itaalia meedia andmeil saab Salvinist eeldatavasti siseminister ja Di Maiost tõenäoliselt töö- ja majandusarengu minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles