Yana Toom Keskerakonna eetikakoodeksist: see oli osa kokkuleppest Jüri Ratasega (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Keskerakonna juhatusele eile partei eetikakoodeksit esitlenud eurosaadik ja Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom tahab koodeksiga tähelepanu pöörata eelkõige poliitilise kultuuri parandamisele. Samuti on eetikakoodeksi näol tegu osaga kokkuleppest peaminister Jüri Ratasega.

Möödunud aasta 7. juuli hommikul, kui «kolme õe» Yana Toomi, Oudekki Loone ja Olga Ivanova algatus – Keskerakonnast eraldi nimekiri kohalikel valimistel – oli tõusnud rambivalgusesse ning tõenäolisem kui kunagi varem, teatas eurosaadik Yana Toom, et otsustas viimasel hetkel ümber ega lähe eraldi nimekirjaga kohalikele valimistele. 

«Ma mõtlesin nii ja naa. Mulle ei meeldi paljud asjad, kuidas Keskerakond on näidanud end selles valitsuses. Oleme pidanud päris tõsiseid kõnelusi, rääkisime mitu korda Jüri Ratase, Kadri Simsoni, Mihhail Kõlvartiga ja usun, et muutused on võimalikud,» kõneles Toom.

Mõned nädalad hiljem, möödunud aasta 31. juulil, täiendas Keskerakonna juhatus kohalikel valimistel Põhja-Tallinna esinumbrina kandideeriva eurosaadiku Yana Toomi ettepanekul enam kui kümne punktiga Tallinna valimisprogrammi ning otsustas alustada ka erakonna eetikakoodeksi loomist. Selleks loodi ka eraldi komisjon. 

«Argumentide sisukus on asendunud võimalikult kõlavate ja värvikate väljendite ja süüdistustega, mis võib olla põnev lugemine ajakirjanduses, kuid paraku mitte midagi rohkemat. Sellise suhtlusstiiliga ainult vähendatakse valijate usaldust poliitikutesse ja poliitikasse,» selgitas Toom siis. 

Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: TAIRO LUTTER / EESTI MEEDIA / SCANPIX BALTICS

Täna, päev pärast eetikakoodeksi esialgse variandi tutvustamist Keskerakonna juhatusele, tunnistas Toom, et eetikakoodeks oli osa kokkuleppest Jüri Ratasega ning avaldas heameelt, et Ratas peab oma sõna. 

«See oli osa meie kokkuleppest Jüri Ratasega, et mis asjad peaksid erakonnas muutuma. Jüri peab sõna, mille üle on mul väga hea meel. Ajendatud on see sellest, et Eesti poliitiline kultuur jätab soovida. Siin muud nagu ei olegi,» selgitas Toom. 

«Kui vaatame viimaste aastate riigikogu valimiskampaaniat, siis kisub ikka reeglina väga inetuks: jällegi, kes alustab ja kes jätkab, aga tegelikult kisub inetuks küll. Ja Brüsselist vaadates võib ka teistmoodi: ma ei tea, miks me oleme nii kurjad ja nii kuidagi kinni teatud stereotüüpides,» lisas Toom. 

«Aga ma pole kaugeltki see inimene, kes ütleb, et ma lähen nagu Rainer Vakra ja puhastan kõik need tallid puhtaks. Ei, ma seda ei tee.»

Keskerakonna eetikakoodeksis on mainitud ka korruptsiooni. Avalikkuse ette jõudnud keskerakondlaste korruptsioonijuhtumite valguses oli paslik Toomilt uurida, kas eetikakoodeksis korruptsiooni mainimine võib üldse midagi muuta? «Ta kindlasti võib ikkagi muuta. Aga ma enne vaidleks vastu, et see on seotud ainult Keskerakonnaga. See on seotud Tallinna linnaga viimasel ajal. Tallinna linn on Eesti suurim omavalitsus. Ega meil riigis ka korruptsiooni vähe ei ole. Paraku. Lihtsalt juhtus nii, et viimased juba kümme ja rohkem aastat on Keskerakond Tallinnas võimul. See ei tähenda, et Keskerakonnas on kõik korruptandid, muidugi mitte,» vastas Toom. 

Toomi hinnangul peab korruptsiooni olemus saama selgeks poliitikutele endile. Olukorra näitlikustamiseks tõi Toom ühe näite: kui abilinnapea võtab kodanikult X vastu kinkekaardi. «Võib-olla mõni inimene ei saa aru, et see korruptsioon, kui ta niimoodi käitub. Võib-olla nii on, et tuleb meelde tuletada. Aga ma pole kaugeltki see inimene, kes ütleb, et ma lähen nagu Rainer Vakra ja puhastan kõik need tallid puhtaks. Ei, ma seda ei tee.»

Yana Toom lükkab ümber kuuldused, nagu oleks eetikakoodeksi teema tõstatamine osa tema valimiskampaaniast. «Kui see oleks nii, siis ma oleksin selle koodeksiga tulnud välja vahetult pärast valimisi. Sest ausalt öeldes ka minu kui kandidaadi võimalusi teha valimiskampaaniat see koodeks piirab. [...] Üks näide on see, et me ei tee valimiskampaaniat lasteaias,» selgitas Toom.   

Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova pressikonverentsil. Mäletatavasti kandideeris Olga Ivanova 2017. aasta kohalikel valimistel Savisaare valimisliidus ning ta heideti erakonnast välja. Äriregistri andmetel oli Ivanova viimane päev Keskerakonna liikmena 13. september 2017. Ivanova jätkab tööd riigikogu Keskerakonna fraktsioonis. 
Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova pressikonverentsil. Mäletatavasti kandideeris Olga Ivanova 2017. aasta kohalikel valimistel Savisaare valimisliidus ning ta heideti erakonnast välja. Äriregistri andmetel oli Ivanova viimane päev Keskerakonna liikmena 13. september 2017. Ivanova jätkab tööd riigikogu Keskerakonna fraktsioonis. Foto: Liis Treimann

Eile Keskerakonnas esitletud eetikakoodeksile esitatakse muudatusettepanekuid, heakskiitu ootab see 2. juuni Keskerakonna volikogul. Eetikakomisjoni liikmete hulka kuuluvad Yana Toom, Hanon Barabaner, Enn Eesmaa, Kaspar Kaugija, Kalle Klandorf, Mihhail Kõlvart, Oudekki Loone, Kersti Männik, Tarmo Tamm ja Toivo Tootsen.

«Keskerakond kutsub ka kõiki teisi erakondi ning poliitilisi organisatsioone mõtlema 21. sajandi poliitilise keskkonna üle ning ühtlasi looma enda eetikakoodeksit, mis aitaks meid ligemale paremale ja puhtamale poliitilisele kultuurile,» ütles töörühma liige Enn Eesmaa.

Nopped eetikakoodeksist

«Käesoleva koodeksi eesmärk on poliitilise kultuuri paranemine, usalduse ja vastastikuse lugupidamise suurendamine ning selliste poliitiliste standardite väljatöötamine, mille puhul kõik osapooled on võrdsed ja lugupeetavad partnerid,» selgitas Toom. 

Kaheleheküljelisest eetikakoodeksist on välja toodud mõned nopped, mis Yana Toomi sõnul Keskerakonna juhatuses vaidlusi ei tekitanud. Ülejäänu on hetkel muutmises ning seda täna avalikkusega ei jagata.

6. KE liige austab teiste poliitiliste erakondade õigust ja vabadust propageerida nende poliitilist maailmavaadet ja viia läbi valimiseelset kampaaniat.

6.1. KE liige hoidub igasugustest katsetest segada teistel erakondadel ja kandidaatidel valimiseelse kampaania läbiviimist.

6.2.. KE liige hoidub teiste poliitiliste erakondade ja nende sümbolite solvamisest ja naeruvääristamisest, samuti vihkamise õhutamisest oponentide vastu

6.3. KE liige hoidub alusetust kriitikast ja ei süüdista kedagi tõendeid ja argumente esitamata.

6.4. KE liige austab eraelu puutumatust ning hoidub argumentidest, mis on seotud kellegi isikliku elu või muude elu aspektidega, mis ei puuduta teiste avalikus ruumis osalejate poliitilist tegevust.

7. KE liige ei õhuta vaenu rahvuslikust kuuluvusest, nahavärvusest, keelest, soost, usulisest, seksuaalsest orientatsioonist, veendumustest ja muudest sellelaadsetest tunnustest lähtuvalt.

7.1. KE ei vastanda valijaterühmi.

7.2. KE liige hoidub vägivalla, vandalismi ja avaliku korra rikkumisele õhutamisest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles