USA valitsus kaitses vastuolulist piiripoliitikat

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko piiripolitseinik Mehhiko-USA piiril.
Mehhiko piiripolitseinik Mehhiko-USA piiril. Foto: AFP/SCANPIX

USA valitsus kaitses teisipäeval oma poliitikat keskameeriklastest vanemate eraldamisel oma lastest USA-Mehhiko piiril pärast ÜRO nõudmist sellise laste õigusi rikkuva tegevuse lõpetamiseks.

President Donald Trump, kes andis piirivalvuritele kuu aega tagasi käsu teiste migrantide heidutamiseks lahutamispoliitikat jõustada, süüdistas selles opositsioonilisi demokraate.

«Perekondade lahutamine piiril on demokraatide vastuvõetud halbade seaduste süü. Piirijulgeolekuseadusi tuleks muuta, kuid demokraadid ei saa oma tööga hakkama,» kirjutas Trump Twitteris.

Justiitsminister Jeff Sessions ütles, et «nulltolerantsi» poliitika on seaduslik ja vajalik selleks, et heidutada tuhandeid perekondi, kes iga kuu piiri ületavad ja asüüli paluvad. «Me peame saatma selle sõnumi väja. Teid ootab õigusemõistmine, kui te tulete ebaseaduslikult. Kui te võtate lapsed kaasa, ootab teid ikkagi õigusemõistmine,» lausus Sessions konservatiivsele raadiosaatejuhile Hugh Hewittile.

Justiitsministri sõnul ei tohiks vanemad oma lapsi kaasa võtta, kui nad ei taha neist lahutatud saada.

ÜRO ärgitas teisipäeval Washingtoni viivitamatult peatama varjupaika taotlevate keskameeriklastest vanemate eraldamise oma lastest USA-Mehhiko piiril.«

USA peaks selle praktika peatama viivitamatult,» ütles  ÜRO inimõigusameti pressiesindaja Ravina Shamdasani, hoiatades, et pereliikmete üksteisest eraldamine ja laste kinnipidamine on «lapse õiguste raske rikkumine».

Shamdasani sõnul on immigrantide kinnipidamine ja perede lahutamine heidutusmeetmena vastuolus inimõigusstandardite ja -põhimõtetega.

Ühendriikide saadik ÜRO-s Nikki Haley ütles, et inimõigusamet «näitab USA-d kritiseerides ja mitme teise oma inimõigusnõukogu liikme laiduväärsest inimõigusolukorrast vaikides oma silmakirjalikkust».

«Samuti oleme suveräänne riik seadustega, mis otsustavad, kuidas parimal moel kontrollida meie piire ja kaitsta meie rahvast,» lausus ta.

USA piiriametnikud on alates oktoobrist lahutanud mitusada last oma vanematest pärast seda, kui nad piiri ületasid, ning viisid nad paar nädalat hiljem uuesti kokku.

Samas on ebaselge, mis on toimunud alates teadaandest mai alguses, et kõik ebaseaduslikud piiriületajad, isegi need, kes taotlevad asüüli, võetakse kõigepealt vahi alla ja neile esitatakse süüdistus kuriteos.

Valitsuse sõnul on karm poliitika vajalik ebaseadusliku immigratsiooni tõkestamiseks eelkõige El Salvadorist, Guatemalast ja Hondurasest, mida räsib jõuguvägivald.

«Ei saa anda immuniteeti inimestele, kes võtavad hoolimatult, sobimatult ja ebaseaduslikult endaga lapsed kaasa,» ütles Sessions. «Paljudel neist pole mingit seaduslikku nõuet. Nad tulevad lihtsalt sellepärast, et tahavad raha teenida või mõnel majanduslikul põhjusel. Me peame selle piiri kontrolli alla saama,» sõnas justiitsminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles