Valimisteks valmistuv Türgi ähvardab Iraagi kuivale jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivale jäänud paat Tigrise jõe kaldal Bagdadis. Tigrise veetase on viimasel ajal kiiresti kahanenud.
Kuivale jäänud paat Tigrise jõe kaldal Bagdadis. Tigrise veetase on viimasel ajal kiiresti kahanenud. Foto: Khalil Dawood / imago / Xinhua / Scanpix

Kuigi Türgi ja Iraak olid leppinud kokku, et esimene alustab Tigrise jõel asuva Ilisu tammi taha vee kogumist juuni lõpus, on jõevee liikumise takistamine alanud juba praegu, mis Iraagi peaministri Haider al-Abadi arvates võib olla seotud Türgi valitsuse sooviga koguda enne valimisi populaarsust.

Kokkulepitust varasem vee kogumine tammi taha valmistab Iraagile tõsist muret, sest riigis valitseb ränk veepuudus.

«Türgi peaminister oli mulle lubanud, et nad hakkavad tammi täitma juuni lõpus, mitte alguses, nii et ma olin üllatunud, kui see algas,» rääkis Abadi pressikonverentsil.

«Ma ju tean, et neil on valimised 24. juunil ja võib-olla soovivad nad võita põllumeeste toetust,» lisas ta, viidates Türgis ees ootavatele parlamendi- ja presidendivalimistele.

Türgi suursaadik Bagdadis kinnitas, et Ankara on valmis koostööks. «Me ei astu ühtegi sammu ilma arutamata naaberriigiga, kuidas me saame teha koostööd ja pakkuda toetust probleemide korra,» lausus suursaadik Fatih Yıldız.

Türgi metsandus- ja veevarude ministeeriumi esindaja kinnitas, et riik on alustanud tammi osalist veega täitmist.

Ligi 70 protsenti Iraagi veevarudest voolavad riiki üle piiri, neist olulisimad on Tigrise ja Eufrati jõed, mis mõlemad läbivad Türgit.

Abadi sõnul on veepuudus tänavu Iraagis tõsine, kuid ta keeldus seda nimetamas kriisiks.

Peagi ametist lahkuval valitsusel on tema sõnul plaan, kuidas tagada põllumeestele kastmiseks vajalik vesi. Eelisjärjekorras hoolitsetakse selle eest, et nisu saaks kastetud ning kui tarvis, piiratakse selleks teiste palju vett nõudvate põllukultuuride kasvatamist.

Iraagi meedia on spekuleerinud, et Bagdad palus Türgil mitte tammi taha vett koguma hakata enne Iraagis 12. mail toimunud valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles