Kristi Raik: Euroopa ja USA kuristiku äärel (9)

Kristi Raik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Raik
Kristi Raik Foto: Icds.ee

Euroopa ja USA suhted on viimaste nädalate jooksul liikunud tormakalt kuristiku suunas. Ühine ajalugu ja ühised väärtused on varem aidanud tülidest üle saada, aga paraku on nüüd hägustunud nende läänt koos hoidvate tugisammaste mõte, kirjutab Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik.

Liitlaste vahel on kriise varemgi ette tulnud, näiteks aastal 2003, kui USA juhitud invasioon Iraaki lõhestas nii Euroopat kui ka transatlantilisi suhteid. Praegusi lahkhelisid teravdab aga sügavam ebakindlus lääneliku ühiskonnamudeli, ühiste väärtuste ja maailmavaadete tulevikus.

Euroopat seob USAga erakordselt lähedane ajalooline suhe. Ameerika on üle 200 aasta pakkunud Euroopale eeskuju. Üks tuntumaid näiteid on Alexis de Tocqueville’i 1835. aastal ilmunud legendaarne raamat «Tähelepanekuid Ameerika demokraatiast». Noor prantsuse aadlik reisis 1830ndate algul risti-põiki läbi Ameerika Ühendriikide ja kirjutas sealsest poliitilisest süsteemist analüüsi, mida peetakse endiselt haruldaselt teravapilguliseks. Ta pidas Ameerika demokraatiat eeskujuks Euroopale, kus Prantsusmaa 1789. aasta revolutsioonile järgnenud türannia oli andnud tagasilöögi rahva võimu ning kodanikuvabaduste ja -õiguste põhimõtetele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles