Huvigrupp: 41 protsenti Eestis kasutatavast tarkvarast on piraattarkvara (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Tobias Schwarz / Reuters

Tarkvarafirmasid koondava huvigrupi BSA teisipäeval avaldatud uuringust selgus, et 41 protsenti tarkvarast Eesti arvutites ei ole nõuetekohaselt litsentseeritud. See on vaid üks protsendipunkt vähem võrreldes eelmise BSA uuringuga, mis avaldati 2016. aastal.

Organisatsioonid üle maailma kasutavad tarkvaralahendusi, et arendada oma äritegevust, suurendada tulusid, jõuda uutele turgudele ning saada konkurentsieeliseid. Siiski, IT juhid kinnitavad, et kui tarkvara on litsentseerimata, on ettevõtetel märgatavalt suurem tõenäosus puutuda kokku väga tõsiste turvariskidega, mida tõendavad ka uuringu tulemused, teatas BSA.

«Organisatsioonid üle kogu maailma jäävad ilma majanduslikest ja turvalisuse eelistest, mida annab hästi korraldatud tarkvarahaldus,» ütles BSA | The Software Alliance president ja tegevjuht Victoria Espinel pressiteates. «Ettevõtted peaksid kasutama tarkvarahalduse vahendeid hindamaks ja haldamaks oma võrgus töötavat tarkvara. See aitab omakorda organisatsioonidel vähendada riski sattuda küberrünnakute ohvriks ning aitab kasvatada tulu.»

Uuringu olulisemad leiud on:

  • Litsentseerimata tarkvara kasutamine on langenud, kuid on siiski laialt levinud. Litsentseerimata tarkvara kasutatakse maailmas endiselt murettekitavalt palju, kui 37 protsenti personaalarvutitesse laetud tarkvarast on litsentseerimata – see on ainult kahe protsendipunktiline langus võrreldes 2016. aastaga.
  • IT juhtide sõnul liiguvad litsentseerimata tarkvara riskid ja hind tõusujoones. Litsentseerimata tarkvaras asuv pahavara läheb ettevõtetele üle maailma maksma ligi 359 miljardit USA dollarit. IT juhtide sõnul on pahavarast tulenevate andmerünnakute ja teiste turvariskide vältimine peamiseks põhjuseks kogu tarkvara litsentseerimisele. 
  • Tarkvarahalduse parandamine võimaldab lisaks turvalisusele ka majanduslikku kasvu. Kui ettevõtted rakendavad meetmeid oma tarkvarahalduse parandamiseks, võivad nad suurendada oma kasumit kuni 11 protsenti. 
  • Organisatsioonid saavad juba täna astuda samme, et parandada tarkvarahaldust. Uuringud on näidanud, et võttes kasutusele tarkvara haldusprogrammi ning optimeerides tarkvaralitsentse, võivad organisatsioonid säästa kuni 30 protsenti iga-aastastest tarkvarakulutustest.

Süvaanalüüsi tulemusena näitab uuring, et ettevõtetel on võimalik kasutusele võtta efektiivsed meetmed, näiteks tarkvarahaldusprogrammid, mis parandavad tarkvara haldamise viise ja seeläbi suurendavad kasumit, vähendavad turvariske ning avavad kasvuvõimalusi.

BSA | The Software Alliance on rahvusvahelise tarkvaratööstuse eestkõneleja ning tarkvarafirmasid koondav huvigrupp.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles