Saksa satiiriajakirja säuts valitsuse lagunemisest ajas meedia tagajalgadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja siseminister Horst Seehofer ähvardavad lõplikult tülli minna.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja siseminister Horst Seehofer ähvardavad lõplikult tülli minna. Foto: Hayoung Jeon/EPA/Scanpix

Saksamaa meedias leidis eile aset kummaline juhtum. Liikuma hakkasid jutud mitu kümnendit Saksa poliitikas tooni andnud konservatiivide alliansi lagunemisest. Kõik sai alguse Twitteris tehtud säutsust, mille saatis teele üks satiiriajakiri.

Mitmed suured Saksamaa väljaanded reageerisid tormiliselt Twitteris avaldatud postitusele, kus teatati liidukantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja siseminister Horst Seehoferi poolt juhitud CDU sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) mitu aastakümmet kestnud sõpruse lagunemisest.

Hr Tagesgescheheni nimeliselt kontolt tulnud säuts jättis mulje nagu alliansil oleks kriips peal. See tähendaks ühtlasi tõsist valitsuskriisi Saksamaal. Konto esines Hesseni liidumaa avalik-õigusliku kanali Hessischer Rundfunk ühe haruna ja kasutas kasutajanimena lühendit @hrtgn.

Säutsus sisaldunud teksti esitleti Hesseni peaministri Volker Bouffieri tsitaadina ja seal seisis, et Seehofer on otsustanud CSU ja CDU sidemed katkestada ning kantslerit on sellest teavitatud. «Peame nüüd valmistuma, et võistelda uue Baierimaa CDUga järgmistel üldvalimistel,» tsiteeriti vale-Bouffieri.

Säuts hakkas ringlema ning suured väljaanded nagu Reuters, Bild, Focus ja telekanal N24 korjasid selle üles, väites, et allianss on lagunenud. Sealjuures tsiteeriti ekslikult Hessischer Rundfunki.

Tegu oli libauudisega ja Hr Tagesgescheheni kontot haldab tegelikkuses satiiriajakiri Titanic. Sellest teavitati ka järgnevates säutsudes, lisaks muutus Hr Tagesgescheheni nimi hoopis Titanicu toimetaja Moritz Hürtgeni omaks. Valele saadi küllaltki kiiresti jälile, näiteks eitas alliansi lagunemist Reutersile kommentaari andnud CSU tipp-poliitik Hans Michelbach.  

Samuti teatas Hessischer Rundfunki kõneisik, et tegu oli libauudisega ja ringhääling polnud konto ega ka @hrtgn nimega kuidagi seotud. Kuigi alliansi lagunemise kohta levima hakanud uudis oli vale, siis Merkeli ja Seehoferi vahel on pinged ülimalt kõrged ja kantsleri poliitiline tulevik on tõsises ohus.

Merkel võitleb siseminister Seehoferiga immigratsioonipoliitika üle ning pole võimatu, et CDU ja CSU sõprus lähiajal tõesti otsa võib lõppeda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles