USA on Mehhiko piiril 2000 last vanematest lahutanud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko laps piiritara juures Juarezis.
Mehhiko laps piiritara juures Juarezis. Foto: HERIKA MARTINEZ / AFP / Scanpix

Ebaseadusliku sisserände vastu USAs kehtestatud nulltolerantsi tõttu on viimase kuue nädala jooksul umbes 2000 last oma vanematest eraldatud.

Täiskasvanud piiriületajad peeti kinni dokumentideta riiki sisenemise, immigratsioonipoliitika rikkumise või võimaliku kriminaalse käitumise süüdistustega.

USA loeb kõiki täiskasvanute poolt toime pandud illegaalseid piiriületusi kuritegudeks ja ning kõigi juhtumitega tegeleb prokurör. Kuna lastele süüdistust ei esitata, siis ei saa neid USA seaduste kohaselt ka koos vanematega kinnipidamiskeskusesse saata.

Mõned poliitikud ja ka religioossed grupid on sellist käitumist ebainimlikuks nimetanud. Immigratsiooni pooldajad on esinenud väidetega justkui eraldataks ka imikud oma emadest, aga USA ametnikud on seda eitanud. Siseministeeriumi teatel hoolitsetakse laste eest pärast nende vanematest eraldamist hästi. 

Mehhiko laps emaga piiripunktis.
Mehhiko laps emaga piiripunktis. Foto: Gregory Bull / AP / Scanpix

Kongressis on selle teema üle küpsemas tõsine tüli. USA justiitsminister Jeff Sessions on praegust poliitikat kaitsnud ja väitnud, et hiljutine kriitika pole aus ega loogiline. Sessions viitas Piiblile, kui õigustas laste kinni pidamist isadest eraldi sõnadega: «Järjepidev ja õiglane seaduse rakendamine on iseenesest hea ning moraalne asi, mis kaitseb nõrgemaid.»

19. aprillist kuni 31. maini eraldati 1995 alaealist 1940 täiskasvanust, kes tabati piiririkkumiselt. Immigrandid üritasid piiripunktide vahelistelt aladelt riiki pääseda. USA president Donald Trumpi ametiajal on sisserändemeetmeid oluliselt karmistatud. Riigist väljasaatmised suurenesid Trumpi esimese aastaga 37 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles