OPCW volitusi suurendatakse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPCW laboritehnik.
OPCW laboritehnik. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Täna otsustati Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonile (OPCW) anda suuremad volitused, mis annavad õiguse teha teatavaks keemiarünnakute sooritajad.

Briti delegatsioon kirjutas Twitteris, et nende ettepanek suurendada OPCW volitusi võeti 82 häälega vastu. Ettepaneku vastu hääletas 24 riiki.

OPCW volituste suurendamise otsust toetasid Ameerika Ühendriigid ja Euroopa Liidu liikmesriigid. Vastu olid Venemaa, Süüria, Iraan ja nende liitlased, vahendab Reuters.

Rahvusvahelist üldsust on häirinud, et ehkki keemiarünnakud on tõestatud, ei ole nende korraldajaid võimalik karistada. Maailma keemiarelvadest vabastama määratud OPCW senised volitused piirduvad relvakasutuse uurimise ja tuvastamisega, kuid neil pole olnud võimalik süüdlasele osutada.

Rahvusvahelise seaduse kohaselt on keemiarelvade kasutamine keelatud, sellest hoolimata on neid viimastel aastatel kasutatud Süüria kodusõjas, aga ka Iraagis, Malaisias ja Suurbritannias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles