Galerii: Hiina sõdurid osalesid Valgevene sõjaväeparaadil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Minskis Valgevene iseseisvuspäeva puhul korraldatud paraadil osalesid koos Valgevene ja Venemaa sõduritega esmakordselt ka Hiina relvajõudude liikmed.

Hiina sõdurite osalemist nähakse autoritaarse Aljaksandr Lukašenka katsena otsida soojemaid suhteid Hiinaga, et Venemaa mõjuvõimu tasakaalustada. Peale sõdurite oli paraadi tarbeks kohale toodud ka Hiina rasketehnika, näiteks mitmelasulised raketiheitjad.

3. juulil tähistatakse päeva, mil Punaarmee Teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa väed 1944. aastal Minskist välja tõrjus. Aastail 1991–1997 loeti iseseisvuspäevaks 27. juulit 1990 ehk päeva, mil võeti vastu Valgevene NSV suveräänsusdeklaratsioon. 1996. aastal korraldas Lukašenka vastuolulise referendumi, mille tulemusena sai uueks iseseisvuspäevaks just 3. juuli.

Venemeelne Lukašenka tõi välja tihedad suhted Venemaaga, aga ütles ka, et Hiinaga laiendatakse koostööd. Riigipea nimetas Hiinat Valgevene strateegiliseks partneriks. «Kui mälestame Teise maailmasõja sündmusi, siis mäletame, et see algas läänes, aga lõppes kaugel idas. On sümboolne, et võidukate sõdurite järeltulijad osalevad paraadil koos,» ütles ta.

Valgevene toetub suuresti Venemaa majanduslikule abile. Nüüd üritatakse olukorda tasakaalustada, otsides tihedamaid suhteid Hiina ja ka lääneriikidega. Sellega loodab Lukašenka kindlustada teiste riikide investeeringuid, millega majandus jalule aidata.

Krimmi annekteerimine 2014. aastal Venemaa poolt muutis ka osa Valgevenest murelikuks. Riigis elab suur vene kogukond ja palju on ka venekeelseid elanikke. Kremli pressisekretär Dmitri Peskovi sõnul on Valgevenega seotud «integratsiooniprotsess» Moskva jaoks prioriteetne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles