Kommivabrik Kalev pääses suhkrutrahvist puhtalt

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi kommid.
Kalevi kommid. Foto: Liis Treimann

Kommivabrik Kalevi omanikud ei pea muretsema sellepärast, et Eesti maksuamet võiks neilt nõuda laovarumaksu umbes 15 000 tonni suhkru eest, mis oli 2004. aasta maikuus ettevõtte laos.

Kalev Chocolate Factory kommunikatsioonijuht Ruth Roht kinnitas eile, et maksuametil ei ole nõudeid ettevõtte vastu. Maksuameti umbes 135 miljoni kroonine nõue on hoopis AS Luterma vastu. Luterma varasem ärinimi oli Kalev, kuid siis Kruuda tõstis kommivabriku uude tütarfirmasse. Viimase müüs Kruuda omakorda Norra kontsernile Orkla.

Seega on maksuamet nõudmas laovaru maksu hoopis Lutermalt, mille pankroti Harju maakohus aprillis ametlikult välja kuulutas.

«Maksuamet nõuab suhkru üleliigse laovaru tasu maksmist ASilt Luterma. Tallinna halduskohus rahuldas Luterma kaebuse ja tühistas haldusakti, millega see tasu määrati. Praegu toimub maksuameti algatatud apellatsioonimenetlus Tallinna ringkonnakohtus,» ütles advokaat Leon Glikman.

«Maksuameti poolt Luterma vastu esitatud suhkru üleliigse laovaru tasu nõue on õigusvastane ja alusetu üldistatult eelkõige kahel põhjusel. Esiteks seetõttu, et õigusaktid, mille alusel see tasu määrati, on vastuolus nii Eesti põhiseadusega kui ka Euroopa Liidu õigusega. Teiseks seetõttu, et Lutermal ei olnud 1. mail 2004 suhkru üleliigset laovaru,» kommenteeris Glikman.

Euroopa Komisjon määras Eesti suhkrutrahviks 536 miljoni kroonini. Muude toidukaupade eest on trahv 103 miljonit krooni. Praegu püüab maksuamet seda summat ettevõtetelt sisse nõuda. Kohtutes on pooleli üle 20 vaidluse ettevõtetega, kes pole nõus neile määratud laovarumaksuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles