Statistikapomm: Belgia on prantslaste igipõliseim vaenlane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Prantsusmaa jalgpallikoondis pole ühegi teise rahvusmeeskonnaga kohtunud nii palju kui belglastega. Aga mitte kunagi varem pole nende kahe koondise kohtumises olnud kaalul nii palju – koht maailmameistrivõistluste finaalis!

Prantsusmaa on MMil juba kuuendat korda nelja parema seas, kuid finaali on jõutud vaid kahel korral. 1998 kodune turniir lõppes mäletatavasti neile ka võidukalt.

Prantslastest on rohkem nelja parema seas mänginud vaid Itaalia (7), Brasiilia (8) ja Saksamaa (12), kusjuures ainus varasem kord, kui ei sakslasi ega brasiillasi pole poolfinaalis nähtud, oli esimesel MMil aastal 1930.

Viimased kuus lööki, mille prantslased on suutnud värava raamide vahele suunata, on ka puurilukkudest – Fernando Muslerast (Uruguai) ja Franco Armanist (Argentiina) – mööda tuhisenud.

Kui Antoine Griezmann värava lööb, siis Prantsusmaa ei kaota – see on reegel, mida on saanud kontrollida juba 20 korral.

Griezmann on suurturniiride play-offis nüüd löönud viimases kuues mängus kokku seitse väravat.

Raphael Varane lõi Uruguai võrku oma koondisekarjääri kolmanda värava ja keskkaitsjale kohaselt on ta kõik need löönud peaga. Paus oli aga pikk – eelmine tabamus sündis 2015. aasta märtsis.

Oliver Giroud mõõn jätkub – ründaja on sel MMil mänginud 380 minutit, kuid pole suutnud teha veel ühtegi raamidesse läinud pealelööki, väravast mõistagi rääkimata. Peatreener  Didier Deschamps usub aga temasse jätkuvalt ja Giroud alustab ka Belgia vastu.

Belgia püsib juba 24 mängu kaotuseta, võites neist 19 ja viigistades viis.

Belgia eest on sel MMil jala valgeks saanud suisa üheksa meest (ja üks õnnetu vastane), mis on turniiri parim näitaja. Üldse on ajaloos rohkem väravaid suutnud koosseisu peale välja jagada vaid Itaalia aastal 2006 ja Prantsusmaa aastal 1982 – mõlemal puhul 10.

Kevin De Bruyne sai sealjuures mitte ainult Belgia üheksandaks väravalööjaks, vaid ka selle MMi 100. skoori teinud mängijaks (kui omaväravad välja jätta).

De Bruyne viimasest seitsmest väravast Belgia koondises on kuus sündinud väljastpoolt karistusala tehtud pealelöögist.

Romelu Lukaku on viimases 13 mängus Belgia eest löönud ise 17 väravat ja andnud resultatiivse söödu veel kolmele.

Eden Hazardi 10 ette võetud ja  õnnestunud driblingut Brasiilia vastu on MMide kõigi aegade rekord.

Hazard on viimases 14 mängus olnud osaline 14 väravas lüües ise kaheksa ja andes kuuele resultatiivse söödu.

Belgia koondise 14 väravat sel MMil on rahvusrekord ja ka turniiri parim saldo.

Miks oskavad belglased nii hästi väravaid lüüa? Sest peatreener Roberto Martinezi abiliseks on Prantsusmaa koondise ründelegend Thierry Henry.

Belgia jaoks on tegu teise korraga MMil poolfinaalides mängida. 1986. aastal kaotati 0:2 tiitlini sammunud Argentiinale ja hiljem pronksikohtumises tänasele vastasele Prantsusmaale lisaajal 2:4.

Meeskondade ainus teine MM-mõõduvõtt on tegelikult esimene: 1938 Prantsusmaal toimunud turniiril võtsid võõrustajad 3:1 võidu.

Belgia ja Prantsusmaa ühine jalgpalliajalugu algab aga suisa nõnda varakult kui 1904. Rohkem kui sajandi jooksul on omavahel madistatud 73 korral, millest Belgia on võitnud 30 ja Prantsusmaa 24 matši. Viike on tehtud 19. Viimane kohtumine jääb 2015. aastasse, mil pingelise maavõistluse võitsid 4:3 belglased. Kaks väravat lõi toona Marouane Fellaini.

Varem kogutud kollased kaardid on sellest mängust nullitud. Küll aga peab Brasiilia vastu saadud turniiri teise kollase kaardi tõttu mängu vahele jätma Belgia kaitsja Thomas Meunier.

Kes võidab mängu? Leia tõenäosused siit!

Prantsusmaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Austraalia, 1:0 Peruu, 0:0 Taani – alagrupi 1. koht, KF: 4:3 Argentiina, VF: 2:0 Uruguai

Väravalööjad: 3 – Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, 1 – Benjamin Pavard, Raphael Varane, Oma Värav

Belgia sel MMil:

Mängud: 3:0 Panama, 5:2 Tuneesia, 1:0 Jaapan – alagrupi 1. koht, KF: 3:2 Jaapan, VF: 2:1 Brasiilia

Väravalööjad: 4 – Romelu Lukaku, 2 – Eden Hazard, 1 – Michy Batshuayi, Nacer Chadli, Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini, Adnan Januzaj, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Oma Värav

Mängukeeld: Thomas Meunier

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles