Egiptuse Moslemi Vennaskond registreeriti erakonnana

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastloodud Vabaduse ja Õigluse Partei liider Mohamed Mursi.
Vastloodud Vabaduse ja Õigluse Partei liider Mohamed Mursi. Foto: SCANPIX

Egiptuse võimud registreerisid riigi kõige populaarsema rahvaliikumise Moslemi Vennaskond erakonnana.

Moslemi Vennaskonda peetakse Egiptuse kõige organiseeritumaks valitsusväliseks organisatsiooniks. Kukutatud presidendi Hosni Mubaraki ajal oli nende tegevus keelatud, kuid pärast seda, kui praegused võimud tühistasid religioossetele parteidele kehtestatud tegevuskeelu, sai liikumine end ametlikult poliitilise jõuna registreerida, kirjutas Egyptian Gazette.

Liikumine teatas oma kodulehel, et nende eile registreeritud erakond kannab nime Vabaduse ja Õiguluse Partei ning see võtab osa ka ilmselt septembris toimuvatel parlamendivalimistel. Esinduskogus loodetakse hõivata pooled kohad.

Vennaskonna kinnitusel on tegemist sekulaarse erakonnaga, mis erineb selgelt Moslemi Vennaskonnast. Kuigi partei lähtub oma tegevuses islamiväärtustest, valiti partei asejuhiks koptikristlane ning liikumise kinnitusel võivad erakonnaga liituda ka kristlased ja naised.

Kuigi Moslemi Vennaskond on kinnitanud, et nemad eelseisvatel presidendivalimistel ei osale, on kaks liikumise liidrit Abdul Munim Abu al-Futuh ja šeik Hazem Abu Ismail teatanud oma kavatsustest riigipeaks kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles