Jaapani uurijad tuvastasid Fukushima piirkonna elanikel kõrge radiatsioonitaseme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirituskontroll Koriyamas Fukushima prefektuuris
Kiirituskontroll Koriyamas Fukushima prefektuuris Foto: SCANPIX

Jaapani uurijad avastasid Fukushima Daiichi tuumajaama lähedal elavate inimeste puhul eelmisel kuul tavapärasest kõrgema radiatsioonitaseme.

Radioaktiivseid osakesi avastati kõigi 15 testitud inimese juures, vahendab CNN. Kõigi kontrollis osalenud 4-77 aastaste inimeste puhul avastati radioaktiivset tseesiumit. Testitud inimesed elavad Iitate ja Kawamata linnades 40 km kaugusel tuumajaamast.

Uuringu viis läbi Hiroshima Ülikooli radiatsioonibioloogia- ja meditsiini instituut.

Uurija Nanao Kamada selgitas, et tseesiumi kogus inimestes on väike ja ei ohusta inimeste tervist. Radioaktiivset joodi leiti aga kuue elaniku uriiniproovist.

77-aastase mehe uriiniproov näitas 3,2 millisiiverti suurust radiatsioonitaset, testi teises ringis radioaktiivset joodi proovist enam ei leitud.

«Põhjus võib olla selles, et nad sõid kiirgusega saastunud aedvilju ja seeni enne piirangute seadmist,» sõnas Kamada lükates ümber väite nagu satuks radioaktiivsed osakesed inimesse õhu kaudu. (Pärast tuumaõnnetust ja radiatsiooni levikut piirati piirkonnas kohaliku piima ja aedvilja müüki – toim.)

Teisalt pikka aega inimesed sama eluviisi jätkata ei saa, kuna pidev kiirgus võib ületada valitsuse lubatud piiri 20 millisiivertit aastas, kui nad samas piirkonnas edasi elavad.

«Inimese tervise radiatsiooni eest kaitsmise seisukohast on selge, et kahjuks nad ei saa jätkata oma kodudes elamist,» tõdes Kamada.

Mai lõpuks oli piirkonnast evakueeritud 7500 inimest, kuid osas inimesed elavad jätkuvalt Iitates.

Esimene test tehti 5. mail, teine kuu lõpus. Tulemused avalikustati elanikele 19. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles