Järvamaal õitseb sinilill ja näsiniin

Järva Teataja / Postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näsiniin on üks esimesi taimi, mis soojemate kevadilmade saabudes õitsema hakkab
Näsiniin on üks esimesi taimi, mis soojemate kevadilmade saabudes õitsema hakkab Foto: Lauri Kulpsoo

Kui Järvamaal asuva Ambla valla Roosna küla Uustalu talu peremees Toomas Lemming pühapäeval kodumetsa läks, leidis ta seal õitsema hakanud sinilille ja näsiniine.


«Talu on seitsmendat põlve meie pere käes, olen siin elanud sünnist saati, aga nii hilist ja haruldast üllatust, liiati veel nüüd täpselt Eesti taassünnipäevaks, pole varem näinud,» rääkis ta Järva Teatajale. «Kui, siis on mõni võilill toa juures nina välja pistnud.»

Lemmingu meelest on pikalt kaheksat-üheksat soojapügalat pidanud ilm looduse peast segi ajanud.

«Taimed ootasid puhkeaega, aga soe ilm annab neile märku, nagu oleks kevad käes. Muidu õitsevad esimesed sinililled ja näsiniined ju märtsis-aprillis,» teadis ta öelda.

Ka Türi vallas Mäekülas elav ilmatark Leo Rehela on seda meelt, et nii pikk ja ühtlane sügis on tõepoolest taimed ära petnud - sügis on ju varajase kevade nägu -, nagu ka haned läksid meilt ära kuu aega.

«Viimase kümne aasta jooksul on niisugust ebatavalist õitsemist ikka ette tulnud,» lausus ta.

«Kui mul aias õitsevad novembri algul kressid, moonid, põldoad, siis võib sinilill ja näsiniingi metsas soojal sügisel õide minna, liiati õitseb näsiniin ka kevadel külmaga, kui puudel pole veel lehti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles