Leedu uueks peaministriks sai Andrius Kubilius

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu uus peaminister on konservatiivse Isamaaliidu juht Andrius Kubilius.
Leedu uus peaminister on konservatiivse Isamaaliidu juht Andrius Kubilius. Foto: AP / Scanpix

Leedu seim kinnitas täna riigi uueks peaministriks konservatiivse Isamaaliidu liidri Andrius Kubiliuse, kes juhtis oma erakonna võidule oktoobris toimunud valimistel.

 

Kubiliuse poolt hääletas 89 ja vastu 27 saadikut, samas kui 25 jäid erapooletuks või puudusid hääletuselt, vahendas Associated Press.

Leedu uus valitsusjuht astub ametisse ajal, mil riigi majandus on vajumas üleilmse finantskriisi raskuse all ning ta hoiataski, et ees seisavad rasked ajad.

 «Karm talv on tulemas,» nentis 51-aastane Kubilus enne hääletust  peetud kõnes, milles ta võrdles Leedut «nutika põllumehega», kes hoiab oma varusid kokku ja ootab halva ilma möödumist.

Aastatuhande vahetusel juba korraks peaministriks tõusnud Kubilius on konservatiiv ja rahvuslane, kes rõhutab pereväärtusi ning ei jäta kunagi kasutamata võimalust kritiseerida Venemaad.

Opositsioon kritiseerib aga tema plaani majanduskriisi tõrjumiseks, mis näeb ette muu hulgas käibemaksu tõstmist kahe protsendi võrra ja maksusoodustuste kaotamist samaaegselt, mis lööks ka analüütikute hinnangul kõige rängemalt just vaeseima elanikkonna rahakoti ja väikeettevõtluse pihta.

Kubilius ise end kriitikast heidutada ei lase. «Mulle ei avalda muljet hoiatused, nagu mõned võiks minna pankrotti pärast maksuprivileegide kaotamist. Ma pigem soovitaksid kõigil mõelda sellele, mis oleks halvem: kas mõne ettevõtte või terve riigi pankrott,» märkis ta hiljuti.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles