Pentagon: Hiina sõjaväe moderniseerimine võib ohustada stabiilsust Aasias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi sõjaväe moderniseerimise programm, mis peaks lõpule jõudma 2020. aastaks, on samm, mis võib Pentagoni hinnangul ohustada Aasia ja Vaikse ookeani regiooni stabiilsust.

Oma iga-aastases raportis Hiina kaitsevõime küsimustes toob Pentagon välja, et Hiina on suutnud ületada kõik tehnoloogilised raskused ja liigub jõudsalt edasi sõjaväe moderniseerimiskavaga, vahendab BBC.

Pentagoni hinnagul on Hiina sõjaväe arendamise eesmärgiks välistada tulevikus igasugune USA sekkumine Hiina ja Taiwani vahelistesse küsimustesse. Raportis seisab, et kuigi Hiina keskendub üha rohkem erinevatele sõjalistele missioonidele, on Taiwan endiselt tema huvi keskmes.

Ida-Aasia kaitseküsimuste eksperdi Michael Schifferi sõnul võib Hiina sõjaväe moderniseerimiskava nii oma ulatuselt kui ka kiiruselt viia selleni, et regiooni sõjalised jõuvahekorrad muutuvad liialt kiiresti. See võib omakorda tekitada Aasias usaldamatust, mõistmatust ja pingeid.

Hiina on USA raportit nimetanud liialduseks, mis õhutab põhjendamatult hirmu.

Viimasel aastal on Hiina testinud nii oma uusi J20 hävituslennukeid kui ka demonstreerinud arendustöid oma esimesel lennukikandjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles