Altai põlisrahvus kaebab Progressi õnnetuse süüdlased kohtusse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Progress M-12M koos Sojuziga teel maailmaavarustesse.
Progress M-12M koos Sojuziga teel maailmaavarustesse. Foto: SCANPIX

Altai põliselanike hulka kuuluvad tubalaarid, kes elavad kosmoseveolaeva Progress tükkide allakukkumise piirkonnas, kaebasid kohtusse õnnetuse arvatavad süüdlased.

Tubalaaride hinnangul tegi õnnetus nende tervisele ja elupaigale korvamatut kahju, rääkis tubalaaride juht Tšoja rajoonis Maria Sakova RIA Novostile.

Kanderakett Sojuz-U ja kosmoseveolaev Progress M-12M startisid rahvusvahelise kosmosejaama ISS poole 24. augustil. Kosmoselaev oletatavalt tehnilistel põhjustel orbiidile ei jõudnud ja selle tükid kukkusid alla Lõuna-Siberis Altais.

Kõik need tükkide kukkumised reostavad meie põlisrahva elamispaika. Tubalaarid on siin (Tšoja rajoonis, RIA Novosti) elanud alati, mingis muus paigas me oma maa ja taigata elada ei saa.
Terves vabariigis on meid alles 1500 inimest. Ametivõimud teatavad, et kõik see (kanderaketi tükkide kukkumine) on kahjutu, kuid mõned aastad tagasi surid meil kaks meest dimetüülhüdrasiini tõttu, kuna nad korjasid sammalt kohtadest, kuhu raketid kukuvad,» rääkis Sakova.

Tervishoiuameti töötajad ütlesid tookord, et mehed surid sügeliste ja peatäitõve tõttu. Samas aga teavad kõik arstid, et sellise diagnoosi tõttu keegi ei sure, rääkis Sakova.

Tubalaaride liidri sõnul on pärast hiljutist õnnetust paljude tervis halvenenud – tõusis vererõhk, tekkis peavalu. «Ka mul endal on samad sümptomid, kuigi vererõhk on mul alati olnud madal,» rääkis Sakova.

Põliselanikud on veendunud, et radiatsiooni foon on mitu korda tõusnud ja nad püüavad nüüd hankida omale dosimeetri, et seda mõõta.

Teisipäeval leiab aset tubalaaride koordinatsiooninõukogu laiendatud istung ja siis otsustatakse, kust ja keda värvata advokaadiks.

Sakova rääkis, et taoliste õnnetuste tagajärgi pole näha mitte praegu, vaid ühe-kahe aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles