Reporter.ee: Herman Simm võis venelastele jagada NATO salakoode

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärakasutatud Simm.
Ärakasutatud Simm. Foto: Urmas Nemvalts

Nagu väidab ajakiri Der Spiegel, andis Simm infot Vene luure tegevusest Baltikumis ja sakslased maksid talle selle eest hästi.


Samuti müüs Simm infot organiseeritud kuritegevuse kohta, vahendas Reporter.ee.

Ajakiri nendib, et seni on veel lahtine, kas Simm jagas venelaste ülesandel valeinformatsiooni või tahtis lihtsalt topelt raha kasseerida.

Spiegeli andmetel toimusid Simmi kohtumised BND agentidega enamasti Lääne-Euroopa suurlinnades ning sakslased lõpetasid koostöö Simmiga veidi enne Eesti liitumist Euroopa Liiduga 2004. aastal.

Simmi vahistamine tänavu sügisel oli osa kuude kaupa kestnud ja mitut Euroopa riiki hõlmanud vastuluure operatsioonist ja selle tulemusena paljastus terve Vene luure kontaktide võrk.

Spiegeli andmetel kahtlustavad sakslased, et Simm võis anda venelastele infot salajaste krüpteerimissüsteemide kohta. NATO kasutab alates 2004. aastast saksamaal toodetud seadet, mille abil krüpteeritakse Brüsselis asuva NATO peakorteri ja liikmesriikide vahelisi telefonikõnesid, dokumente ja fakse.

Uurijad kontrollivad praegu, kas Vene luure teenistusel õnnetust Simmi abiga seade lahti muukida. Sel juhul poleks NATO krüpteerimissüsteem enam turvaline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles