Vaata, kui palju inimesi käis Pariisis Eesti kunstiga tutvumas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkl näituselt «Metsikud hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis»
Hetkl näituselt «Metsikud hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis» Foto: Karel Zova

Esmaspäeval, 16. juulil sulgus Pariisis Orsay muuseumis näitus «Metsikud hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis» (Âmes sauvages. Le symbolisme dans les pays baltes). Näitusel väljas olnud Eesti, Läti ja Leedu sümbolistlikku kunsti alates 19. sajandi lõpust kuni 1930. aastateni käis uudistamas üle 236 000 külastajat. Oktoobrist saab seda näitust näha juba Kumu kunstimuuseumis.

«Näitus Orsay’s on kahtlemata olnud erakordne ja suurejooneline võimalus meie kunsti tutvustamiseks,» võtab näituse kokku Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme. «Muuseum, kus on esindatud modernismi olulisemad teosed, on parim keskkond, kus meie 19.–20. sajandi vahetuse kunstiteoseid eksponeerida. Näitus tekitas prantslaste seas suurt huvi ja vastukaja, trükitud oli põhjalik ja hästi illustreeritud kataloog, mille müük samuti edukaks osutus. See teeb väga õnnelikuks!»

Rahvusvaheline näitus sündis koostöös nelja Baltikumi muuseumiga: Läti Rahvusliku Kunstimuuseumi, Eesti Kunstimuuseumi, Leedu Kunstimuuseumi ja M. K. Čiurlionise nimelise Rahvusliku Kunstimuuseumiga. Pariisi jõudis kokku 150 teost Baltimaade kunstiloo märgilistelt autoritelt, Eestist Konrad Mägi, Kristjan Raud, Nikolai Triik jt. Pärast Pariisi väljapanekut tuleb näitus sügisel esmalt Eestisse, Kumu kunstimuuseumisse ning seejärel saab seda lähiaastatel näha ka Lätis ja Leedus.

Valiku näitusel esindatud eesti kunstnike töid ja näituse tunnusvisuaali saab näha siit.

Näitus toimub osana Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidustuste rahvusvahelisest programmist, mille jooksul toimub juubeliaastal rohkem kui 100 üritust üle kogu maailma. Eesti Kunstimuuseumi rahvusvahelise suuna programm alustas eelmisel aastal Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise algusega, mille raames jõudis Eesti Kunstimuuseumi ja välisprogrammi koostöös Brüsseli kunstikeskusesse Bozar Eesti kaasaegse kunsti näitus „Ekraani arheoloogia. Eesti näide“ ja Rooma muuseumisse Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea Konrad Mägi suurnäitus. Käesoleva aasta jaanuaris avati Washingtonis koostöönäitus «Michel Sittow. Eesti maalikunstnik renessansiajastu Euroopa õukondades» koostöös sealse Rahvusgaleriiga ning 8. juunist saab seda näha ka Kumu kunstimuuseumis. Näitus «Ekraani arheoloogia» avati Kumus 6. juulil ning näitust «Konrad Mägi» on oodata 24. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles