Kesküla mõrvaga seotud nelikust on kolm alaealised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine tippkorvpallur Kert Kesküla.
Endine tippkorvpallur Kert Kesküla. Foto: Toomas Huik

Politsei pidas endise tippkorvpalluri Kert Kesküla mõrvaga seoses eile kinni veel ka kaks 16-aastast tüdrukut, kes ilmselt aitasid tema röövimisele kaasa. Mõrvas kahtlustatavad noormehed vahistati täna kohtu otsusel.

Kesküla mõrva algpõhjus võib lähtuda küll tema isiklikust elust, ent seaduse silmis kvalifitseerub mehe tapmine siiski omakasu ajendil sooritatud mõrvaks.

Kuigi väidetavalt sõitis tippspordist taandunud Kesküla eelmisel nädalal Tallinnas Lasnamäe kanali lõpus asuvale tühermaale oma hilisemate tapjatega kohtuma isiklikel põhjustel, pole sellel uurimise seisukohast sisulist tähtsust.

«Meie uurime seda kuritegu siiski kvalifitseerituna mõrvana ehk tapmisena omakasu ajendil ja mingeid isikliku elu põhjuseid me selles loos ei otsi,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu Postimehele.

Ehkki Kesküla kohtumisele meelitamise põhjuseks oli väidetavalt noor neiu ja algselt polnud praegustel kahtlustatavatel plaanis oma ohvrit kindlasti tappa, tähendab uurijate jaoks enamat teadmine, et Kesküla mõrtsukad olid seda kuritegu eelnevalt ette planeerinud ja lootsid saada seeläbi rahalist kasu.

See, et inimtühjas kohas toimunud kohtumine Kesküla ja kahe nooruki vahel veriseks arveteklaarimiseks üle läks, oli väidetavalt pigem kuriteokohal ülekeenud emotsioonide tulemus.

Täna  võttis Harju maakohus slaavi päritolu noorukid – üks 18- ja teine 16-aastane Kesküla mõrvas kahtlustatuna pikemaks ajaks vahi alla.

Kuriteos kahtlustatavateks kuulutas Põhja ringkonnaprokuratuur ka nende kaks 16-aastast sõbrannat, kellele pannakse süüks röövimisele kaasaaitamist ja mõrvast mitteteatamist.

Prokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul ei osalenud tüdrukud otseselt tapmises, vaid olid lihtsalt sündmuskoha lähedal.

Kummagi neiu vahistamist prokuratuur ei taotle. Vara on rääkida sellestki, kas alaealiste jõhker veretöö kuulutatakse hiljem kohtus eraluliste detalide või muudel põhjustel kinniseks. «Ma ei oska seda praegu kuidagi ennustada,» sõnas prokurör Jüri Kasesalu.

Tema sõnul on raske ennustada sedagi, kui kaua pealtnäha lahendatud kuriteo eeluurimisest kohtusse jõudmine aega võtab. «Ma näen siin ühe olulisema ajategurina mitmeid DNA ekspertiise, mille tegemisele kuluvat aega on väga raske pakkuda,» ütles Kasesalu.

Kesküla juhtumiga tegelevad ametnikud manitsevad avalikkust mitte tegema mehe mõrva asjaoludest ajakirjanduses ilmunud info põhjal liiga rutakaid järeldusi.

«Väga vara on selles loos elulisi paralleele tõmmata,» ütles Põhja prefektuuri kriminaalosakonna juht Priit Pärkna. «Seda ei ole võimalik teha kasvõi sel lihtsal põhjusel, et uurimine alles kinnistab selles loos tõendeid ja täit selgust lihtsalt veel ei ole.»

Kohtus süüdimõistmisel ähvardab praegu vahi all viibivat täisealist Nikolaid kuni eluaegne ja tema 16-aastast alaealist sõpra kuni kümne aastane vangistus.

Kesküla maetakse kolmapäeval.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles