Eestlased edendavad Aafrikas ettevõtlust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Human­IPO asutaja Kresten Buch (vasakult kolmas) tõdeb, et startup’idest ehk idufirmadest rääkides vaatavad kõik USA poole, tema ise on aga pilgu pööranud hoopis Aafrika suunas.
Firma Human­IPO asutaja Kresten Buch (vasakult kolmas) tõdeb, et startup’idest ehk idufirmadest rääkides vaatavad kõik USA poole, tema ise on aga pilgu pööranud hoopis Aafrika suunas. Foto: Erakogu

Nii Eesti sihtasutus Garage48 kui ettevõte HumanIPO on asunud korraldama Aafrikas nn startup-nädalavahetusi. Nende ürituste eesmärk on jõuda äriideedest reaalsete ettevõteteni 48-tunnise intensiivse töö tulemusena.

Äriideede kallal töötavaid meeskondi aitavad ja hindavad kogenud ettevõtjad ja investorid. Rohkem tähelepanu on pälvinud Garage48 üritused, mis lisaks Euroopa riikidele on toimunud Ugandas, Ghanas, Nigeerias ja Lõuna-Aafrika Vabariigis.

Veidi hiljem alustas start­up-nädalavahetuste korraldamist ka HumanIPO, mille on rajanud küll taanlased ja kenyalased, kuid mis on registreeritud ja töötajaid värvanud Eestis.

IPO48 üritused on toimunud Tšehhis ja kahel korral Kenyas. Mullu Kenyas korraldatud IPO48 võitis M-Farm, mis annab SMSidega põllumajanduses vajalikku teavet farmeritele, kel internetti pole.

Tänavuse Kenya IPO48 võitis Tusqee Systems, mis võimaldab vanematel SMSi kaudu teada saada, kuidas nende lastel koolis läheb. Võitjad on saanud kajastust nii Kenya kui ka välismeedias, muu hulgas BBCs ja CNNis.

Lisaks IPO48 korraldamisele haldab ja arendab HumanIPO tuhandete kasutajatega veebiplatvormi, mille põhieesmärk on aidata alustavatel ettevõtjatel, investoritel ja idufirmades töötada soovivatel ekspertidel üksteist leida. HumanIPO asutaja Kresten Buch väidab, et Eesti on tema firmale just sobiv paik.

Oma ettevõtted Eestisse kolinud taanlane, HumanIPO asutaja Kresten Buch peab väga lugu siinsest maksusüsteemist, kuid tõdeb, et paljudele seostub Eesti siiski endiselt Venemaaga.

Kuidas HumanIPO alguse sai?

Esialgse idee kohaselt ei pidanud see olema nii Aafrikale fokusseeritud, kavatsesin teha seda Euroopa jaoks. Aga siis läksin Stanfordi ülikooli ja kohtasin kenyalast Davidit. Rääkisin talle ideest ja ta arvas, et see oleks hea Aafrika jaoks. Ma polnud Aafrikas viibinud ja mul polnud sealsest elust õrna aimugi. David veenis mind Aafrikat külastama – käisin seal ja leidsin, et oleks huvitav proovida.

Kõik vaatavad startup’idest ehk idufirmadest rääkides USA poole, aga tulevik on rohkem tärkavatel turgudel – Aafrikas, Lõuna-Ameerikas, Aasias. Kõik lähevad Silicon Walleysse. Miks mitte aga minna sinna, kus saad olla esimene, selle asemel et olla järelejooksja?

Avasin hiljuti Aafrikas oma jalgpalli veebilehe. Tegime just tehingu suure mobiilioperaatoriga, et nende SIM-kaartidega saaks sellele veebilehele ligi. Neil on 20 miljonit mobiiltelefoni. Ma ei saaks sellist tehingut teha Taanis või Eestis... Aga kuna Aafrikas on uus turg ja me oleme arendanud kontseptsiooni, mida kohalikud tegijad pole arendanud, on meil paju lihtsam turule tulla. Konkurents lihtsalt ei ole sama.

Otsime ka Euroopa startup’e, mis tahavad minna Aafrikasse, et siis neisse investeerida. Saame nad panna oma inkubaatorisse Nairobis, kus nad saavad meiega töötada ja kasutada meie kontakte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles