Kümme aastat augustisõjast Gruusias: ähvardav urin kuulutas halba (6)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSV Liidu sõjaväejõudude tehnika pärast 1989. aasta kokkupõrkeid meeleavaldajatega.
NSV Liidu sõjaväejõudude tehnika pärast 1989. aasta kokkupõrkeid meeleavaldajatega. Foto: I. Nosov/RIA Novosti/Scanpix

Seisin Thbilisi peatänaval sovetiaja järele haisva esindushotelli Iveria 11. korruse numbritoas, nägin aknaklaasi peegeldusest sisselöödud esihamba mustavat auku, veritsevat nina ja laual katki löödud fotoaparaati.

Akna taga vähevalgustatud prospektil käis esimese ametlikult valitud reaalsustaju kaotanud marurahvusliku presidendi Zviad Gamsahhurdia toetajate ja tema kukutajate vahel suur lööming. Rustaveli prospektil seisid vastamisi tuhanded tigedad grusiinid, käes loosungid ja kaikad. Ilmselt mõnel hõlma all ka relv.

Mõni hetk tagasi olin olnud rahvahulga keskel, püüdnud end tulutult Eesti ajakirjanikuna tutvustada ja olin jõudnud üsna väikeste vigastustega hotelli varju.

Samas paigas välkusid 1988. aasta 9. aprilli öösel nõukogude eriüksuse vahedaks teritatud sapöörilabidad, raiudes surnuks 16 rahumeelset meeleavaldajat. Nüüd oli oktoober 1991.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles