Enne külmade tulekut tuleb veetorud üle vaadata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toruabi väljakutsel.
Toruabi väljakutsel. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Brem Avarii hoiatab, et külmade saabumise eel on majaomanikel viimane aeg pöörata tähelepanu hoonete veetorudele ja vaadata, kas need on korralikult soojustatud.


«Viimaste külmade talvede põhiliseks probleemideks on olnud jäätuvad torud, mille tõttu on korteriomanikud jäänud päevadeks veeta. Selle vastu aitab veetorude soojustamine ja küttekaabliga varustamine külmades ruumides nagu keldrid ja muud panipaigad,» ütles Brem Avarii juhataja Ain Hallist.

Ta lisas, et esialgsed kulutused veetorude soojustusele võivad näida suured, aga hilisemad murevabad talved teevad kulud kiiresti tasa.

Kindlasti tuleks üle vaadata ka kõik keldrite ja muude üldkasutatavate ruumide lahti olevad või vähese soojapidavusega uksed ning aknad. Avade sulgemine, tihendamine ja uste korralik lukustamine aitab vähendada tuuletõmmet ja hoiab ka majas sooja.

Kui mingil põhjusel ei ole jõutud maja külmadeks talvedeks ette valmistada ja tekivad esimesed torude külmumised, siis pärast torude lahtisulatamist on soovitav suurte külmade puhul jätta mõnes korteris külmavee kraan vaikselt nirisema.

Hallisti sõnul on esinenud juhtumeid, kus peale torude sulatamist tuleb objektile nelja-viie tunni pärast tagasi sõita ja alustada kogu tööd algusest peale. «Oleme torude külmumist vältida aitavaid soovitusi jaganud elanikele korduvalt, aga tavaliselt ei kiputa neid järgima. Korduv torude sulatamine on aga mitu korda aeganõudvam ja kallim,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles