Andmekaitse täpsustas: avalikustada ei tohi vaid eraisikutest võlglasi (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid
Arvutid Foto: SCANPIX

Andmekaitse inspektsioon (AKI) täpsustas oma eilset seisukohta ja teatas täna, et internetis kõigile avalikustamise keeld kehtib nüüdsest vaid eraisikutest võlglaste nimekirjadele – ettevõtete musti nimekirju tohib ikka edasi avaldada.

«Juriidilisel isikul eraelu ei ole ja kui tegu on juriidilise isiku või asutuse andmetega, siis isikuandmete kaitse reeglid ei kehti,» selgitas Postimehele AKI pressiesindaja Signe Heiberg.

AKI muutis ära ka oma eilse teadaande Facebookis ja seal seisab nüüd, et internetis ei tohi avalikustada võlgnikust eraisiku andmeid.

Heibergi sõnul võib eraisikutest võlgnike andmeid avaldada siiski «tsunftisiseselt».

«Kui näiteks turismifirmad omavad ühtset musta nimekirja inimeste kohta, kes reisiteenuse eest on jätnud maksmata,  kaitsevad nad end võimaliku majandusliku kahju eest ja siis seadus ei keela seda teha. Selle juures tuleb arvestada, et nimekiri on tsunftisisene,» ütles Heiberg.

Seega tohib ka näiteks maksu- ja tolliamet AKI hinnangul jätkuvalt avalikustada maksuvõlgnikest ettevõtete nimekirju.

«Maksu- ja tolliameti ning äriregistri tegevus vastab praegu kehtivale isikuandmete kaitse seadusele ja isikuandmete kaitse üldmäärusele, kuna avaldatakse ainult juriidiliste isikute maksuvõlglaste andmeid. Isikuandmete kaitse üldmäärus sätestab, et kui tegu on juriidilise isiku või asutuse andmetega, siis isikuandmete kaitse reeglid ei kehti,» ütles Heiberg.

AKI uuendatud seisukoht asub siin:

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles