40 Jeemeni koolilast tapnud pomm valmistati USAs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommirünnakus koolibussile hukkus 51 inimest, neist 40 lapsed.
Pommirünnakus koolibussile hukkus 51 inimest, neist 40 lapsed. Foto: Mohammed Huwais / AFP / Scanpix

Jeemeni põhjaosas mässuliste alal Saudi Araabia juhitava koalitsiooni õhurünnakus 40 last ja veel 11 inimest tapnud pomm oli ostetud Ameerika Ühendriikidelt, teatas uudistekanal CNN eile.

Õhulöök tehti 9. augustil Saudi Araabiaga piirnevasse Saada provintsi, mis on šiiamässuliste huthide kontrolli all. Rünnak tabas bussi ning selles sai surma 51 inimest, neist 40 koolilapsed. Vigastatuid oli Punase Risti andmetel 79, neist 56 lapsed.

Pommirünnaku sihtmärgiks oli koolibuss.
Pommirünnaku sihtmärgiks oli koolibuss. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Sündmuspaigalt kogutud šrapnellikillud näitavad, et tegu oli laserjuhitava pommiga Mk 82, mille valmistas Lockheed Martin, ütles CNN relvaekspertidele tuginedes.

Eelmine USA president Barack Obama keelas Saudi Araabiale täppisrelvade müümise pärast seda, kui samalaadne pomm tappis 2016. aasta oktoobris Jeemeni mässuliste käes olevas pealinnas Sanaas 140 matuselist.

President Donald Trump tühistas aga 2017. aastal ametisse astudes keelu.

Koalitsioon on lubanud sisejuurdlust, kuid analüütikud ja abiorganisatsioonid kahtlevad, kas ollakse valmis läbipaistvuseks ja vastutuseks, mida nõuab rahvusvaheline kogukond.

Jeemeni kodusõjas on pärast araabia riikide koalitsiooni sekkumist 2015. aasta märtsis surma saanud ligi 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles