Egiptuse president karmistab kontrolli interneti üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdel Fattah al-Sisi
Abdel Fattah al-Sisi Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi allkirjastas seaduse, mis karmistab riigis kontrolli interneti üle, kirjutas laupäeval riigi ametlik väljaanne.

Küberkuritegevust käsitlev seadus lubab võimudel anda kohtu kaudu korralduse blokeerida veebilehed, mis kujutavad endast ohtu Egiptuse riiklikule julgeolekule või majandusele.

Neid, kes selliseid veebilehti haldavad või siis tahtlikult või eksikombel ilma veenva põhjenduseta külastavad, ähvardab nüüd vanglakaristus või trahv. Seejuures võib sellised otsused edasi kaevata.

Seadus on üks reast meetmetest, mille sihiks on inimõigusrühmituste sõnul piirata väljendusvabadust internetis, mis Sisi valitsusajal on jäänud üheks viimastest avalikku debatti võimaldavatest foorumitest.

Egiptuse seadusandjad kiitsid läinud kuul heaks veel ühe seaduse, mis annab meedia järelevalvenõukogule õiguse jälgida sotsiaalmeedia kasutajaid.

Seadus, mida Sisi ei ole veel kinnitanud, lubab võtta järelevalve alla isikud, kelle sotsiaalmeedia kontodel on üle 5000 järgija.

Nõukogule antakse õigus sulgeda või blokeerida kõik isiklikud kontod, mis avaldavad «libauudiseid» või midagi, mis õhutavad seadusrikkumisele, vägivallale või vihkamisele.

Võimud on kinnitanud, et seesugune meede on vajalik võitluseks ebastabiilsuse ja terrorismiga.

Kuid kodumaised ja välismaised aktivistid süüdistavad valitsust püüetes maha suruda teisitmõtlemist, vahistades aktiviste ja blogijaid ning blokeerides uudisteportaale.

Vabaühenduste andmeil on Egiptuses juba enne uue seaduse jõustumist blokeeritud üle 500 veebilehe.

Egiptus asub praegu organisatsiooni Piirideta Reporterid meediavabaduse pingereas 180 riigi seas 161. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles