Afganistani väed tegid lõpu rünnakule Kabulis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani väed tegid lõpu mässuliste rünnakule Kabulis.
Afganistani väed tegid lõpu mässuliste rünnakule Kabulis. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Afganistani julgeolekujõud tegid täna lõpu mitu tundi kestnud mässuliste rünnakule pealinnas Kabulis, mille käigus võeti sihikule ka presidendipalee. Operatsiooni käigus tapeti kaks ründajat, veel kuus inimest sai viga.

«Asjaga olid seotud kaks ründajat. Vaenlane tulistas miinipildujamiine,» ütles Kabuli sõjaväegarnisoni ülem kindral Murad Ali Murad pressikonverentsil.

Kabuli diplomaatilist linnaosa tabas täna hommikul mitu raketti, mille järel puhkes vanalinnas julgeolekujõudude ja äärmuslaste vahel tulevahetus.

Reka Khana piirkonnas Eidgah´ mošee kohal oli näha helikoptereid ja suitsupilve, Kabuli staadioni lähedale koondusid julgeolekujõud. Afganistani sõjaväekopter tulistas raketi mässuliste positsioonile hõivatud hoones, saates taevasse tolmusamba.

Kabuli politsei kõneisik Hashmat Stanikzai kinnitas tulevahetust mošee lähedal, lisades, et ei saa ohvrite arvu veel kinnitada. «Politsei on piirkonna sisse piiranud,» lisas kõneisik.

Afganistani väed tegid lõpu mitu tundi kestnud mässuliste rünnakule.
Afganistani väed tegid lõpu mitu tundi kestnud mässuliste rünnakule. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Stanikzai sõnul on rakette tulistatud vähemalt kahes Kabuli piirkonnas.

Politsei teatel tulistas Taliban rakette Kabuli presidendipalee suunas ajal, mil riigipea Ashraf Ghani esines pöördumisega Eid al-Adha usupüha puhul. Esimene rakett maandus presidendipalee lähedal ning teine NATO kompleksi ja USA saatkonna lähedal, keegi rünnakus viga ei saanud, teatas politsei.

Ghani kuulutas pühapäeval välja teisipäeval Eid al-Adha alguse puhul jõustuma pidanud kolmekuise relvarahu lootuses, et Taliban sellega liitub. Islamiliikumine pole ettepanekule seni vastanud.

Juunis kestis Afganistanis kolm päeva pretsedenditu relvarahu keskvalitsuse ja Talibani vahel, mis oli esimene alates Talibani võimult tõuganud USA juhitud sissetungi algusest 2001. aasta oktoobris. Relvarahu tekitas lootusekübeme sõjast väsinud riigis, kuid selle lõppemise järel on Taliban oma rünnakuid hoogustanud ning viimane nädal on riigis olnud eriti verine.

Kolmapäeval lõppes vähemalt viis päeva kestnud lahing Ghazni linna pärast Afganistani kaguosas, mille käigus sai surma sadu inimesi ning Taliban rüüstas provintsipealinna, süüdates hooneid ja purustades taristut.

Samal ajal ründasid mässulised valitsuse rajatisi üle kogu riigi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles