Küprose lihapalle ehk keftedes't pole sugugi keeruline valmistada!

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Helen Kruusimägi

Paiguti tundub, et Küprose köök on Kreeka köögitraditsioonidest niivõrd läbipõimitud, et selget piiri nende kahe vahel sisuliselt polegi. Ent mõned road on siiski selgelt Küprosele omased. Eredaimad näited on keftedes ehk meie keeli hakklihapallid ninf teratsia ehk kana karoobiga. 

Küprose köök on kahtlemata avastamist väärt. Juba kolmeteistkümnendat aastat  Küprosel Paphose linnas elav ja seal kaheksandat aastat koos abikaasaga restorani pidav eestlanna Helen Kruusimägi ütleb, et Küprose roogi ei ole sugugi keerulisem valmistada kui näiteks meie enda koduseid kotlette.

Et selle päikesest paitatud maa roogadest veidi paremat tunnetust saada, tasuks proovida neid kahte rooga:

Küprose hakklihapallid ehk keftedes

Vaja läheb:

- 1/2 kg seguhakkliha (loomaliha ja sealiha);

- 80g riivsaia;

- 1 tl kuivatatud piparmünti;

- 1 keskmine sibul (riivitud);

- 1 klaas hästi peeneks hakitud peterselli;

- 2 muna;

- 2 keskmist kartulit;

- maitse järgi riivitud kaneeli;

- soola ja pipart ning veidi õli praadimiseks. 

Tee nõnda:

Riivi kartul ja pigista mahl välja. Sega kõik ained suures kausis kokku ning maitsesta soola, pipra ja kaneeliga. Kui segu tundub vedel, lisa juurde riivsaia. Kata kauss rätikuga ja tõsta külmikusse vähemalt pooleks tunniks. Kui soovid jätta külmikusse kauemaks kui pool tundi, lisa sibul alles siis, kui lihapalle tegema hakkad. 

Lihapallid tee  pingpongipalli suurused. Prae rohkes õlis, kuni need on korralikult läbi küpsenud. Aseta valmis pallid köögi paberile, et õli välja nõrguks. Serveeri soojalt, hästi sobib juurde lisada Kreeka jogurt. Sobivad ka külmutamiseks.

Küprose roog teratsia

Teratsia kana on Helen Kruusimägi sõnul üks lihtsamaid Küprose toite, mida ta teha armastab. «Muud keerulist siin ei olegi, kui et terve kana lõigatakse keskelt pooleks ning maitsestatakse soola ja pipraga,» naeris Helen.

Tee nõnda:

Aseta ahjunõu põhja kiht kaarobi ehk jaanikauna peeneid oksi koos lehtedega, kana neile peale ja seejärel pane veel mõned oksad kanale peale – seda selleks, et kanaliha pealt ülemäära pruuniks ei läheks. Serveeri koos ahjukartuliga ja muidugi värske salatiga.

Poolteist tundi ja valmis! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles