USA dopinguküttide pealik pööras venelaste pärast ROKi presidendiga tülli (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jääntantsupaari Aleksandra Stepanova ja Ivan Bukini ilmed väljendavad Venemaa sportlaste olukorda viimastel aastatel. Bukin on üks neist, kes dopingusüüdistuste tõttu tänavustele Pyeongchangi talimängudele ei pääsenud.
Venemaa jääntantsupaari Aleksandra Stepanova ja Ivan Bukini ilmed väljendavad Venemaa sportlaste olukorda viimastel aastatel. Bukin on üks neist, kes dopingusüüdistuste tõttu tänavustele Pyeongchangi talimängudele ei pääsenud. Foto: YURI KADOBNOV / AFP / Scanpix

USA Antidopingu Agentuuri (USADA) tegevjuht Travis Tygart süüdistab Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidenti Thomas Bachi allaandmises. Tygarti väljaütlemise põhjustas Bachi avaldus, nagu poleks lahingut spordis vohava dopingutarvitamise vastu võimalik võita.

«Doping jääb alatiseks alles. Seda sõda ei saa võita,» lausus Bach augusti alguses Šveitsi CNNile. Tygarti sõnul on niisugune hoiak võrreldav sellega, kui olümpiasportlane loobuks oma alal täiega pingutamisest, vahendab Insidethegames.biz.

«Muidugi on tegu ränga lahinguga, kuid spordijuht ei tohi lihtsalt rätikut ringi visata. Kas kujutate ette, et Michael Phelps või Usain Bolt marsiks olümpiafinaali ja teataks – oh, seda ma küll ei võida?» näitlikustas Tygart CNNiga vesteldes. «Puhtad sportlased ei vääri sellist suhtumist.»

Samuti hoiatas Tygart Venemaa õiguste ennistamise eest, mis võib aset leida 20. septembril Seišellidel, kus koguneb WADA tegevkomitee. Venemaa Antidopingu Agentuur (RUSADA) ei ole WADAga koostööd teinud alates 2015. aastat, mil paljastati Venemaa riiklik dopinguprogramm. Sotši pattude järel pidid venelased tänavu talvel Pyeongchangis võistlema neutraalsete sportlastena.

Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) pole seni venelasi enda sekka tagasi võtnud ja ka sel alal tuleb neil võistelda neutraalsetena. Sama kehtib Venemaa paraolümplaste kohta.

Travis Tygart dopingupatuste jahil nalja ei mõista.
Travis Tygart dopingupatuste jahil nalja ei mõista. Foto: Susan Walsh / AP / Scanpix

Ehkki WADA seadis venelastele mitu klauslit, millest kaks – McLareni raporti tunnustamine ja täielik ligipääs Moskva laborile – on veel täitmata, tahetakse venelasi tagasi suurde spordiperre võtta. Venemaad alati valjuhäälselt kritiseerinud Tygart lausus, et Bachi kommentaarid võivad sellist suhtumist võimendada.

«Praegu vaatavad Venemaa ja WADA teineteisele silma ning kumbki ei taha esimesena pilgutada,» sõnas ta. «Kahjuks on nii, et kui WADA pilgutab esimesena ja lubab Venemaal naasta, ehkki nad on jätnud kaks tingimust täitmata, on tegu suurima võimaliku tagasipöördega. Tegu oleks kohutava hoobiga WADA usaldusväärsusele, samuti nulliks see puhtasse ja ausasse sporti uskuvate miljonite sportlaste lootused ja unistused.»

Tygarti sõnul on tervitatav, et üks suuremaid riike tahetakse tagasi olümpialiikumisse tuua, kuid kompromisse ei peaks selle käigus tegema. «Toimunut püütakse tahavaatepeeglisse jätta, kuid tõde ei tohi maha salata,» lausus ta. «Tehtule peab järgnema mingigi karistus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles