Neonatslikud juured hoiavad Rootsi Demokraate endiselt võimult eemal (7)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neonatsistlik Põhjala Vastupanuliikumine Rootsi pealinnas Stockholmis Kungsholmstorgi väljakul meelt avaldamas. Tt News Agency/Reuters/Scanpix
Neonatsistlik Põhjala Vastupanuliikumine Rootsi pealinnas Stockholmis Kungsholmstorgi väljakul meelt avaldamas. Tt News Agency/Reuters/Scanpix Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Kuigi Rootsi Demokraadid on lihvinud oma natsionalismi mõõdukamaks ja puhastanud parteiorganisatsiooni radikaalidest, ei saa teised parteid ilma oma nägu kaotamata loobuda juba ammu kehtestatud isolatsioonitaktikast, leiab Põhjamaade paremäärmuslikke parteisid uuriv Södertörni ülikooli dotsent Ann-Cathrine Jungar.

Rootsis on olnud  pisut ambivalentne suhtumine sellesse, mida tähendab üldse olla rootslane. On need siis need üldised väärtused – võrdõiguslikkus, tolerantsus, demokraatia, vabadus? Mis puutub võrdõiguslikkusesse, siis on Rootsi Demokraatide vaated ju konservatiivsemad. Nad on teinud ettepaneku abikaasade ühiseks maksustamiseks, nad on sookvootide vastu, feminism on justkui punane rätik Rootsi Demokraatidele.

Kui Jimmie Åkesson on teinud oma kampaaniavideoid, siis sõidab ta maal voogava Rootsi maastiku taustal, taamal punased majakesed. Nad on kasutanud palju traditsioonilisi rootsi sümboleid, nad räägivad palju kultuuripärandist. See on omamoodi nostalgia kodunikerdatud rootsluse järele, vaade ajas tagasi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles