Trump ähvardab WTOst välja astuda (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP

USA president Donald Trump ähvardas viia oma riigi välja Maailma Kaubandusorganisatsioonist (WTO), kui viimane ei hakka Ühendriikide jaoks sobilikumat poliitikat ajama.

WTO ülesandeks on reguleerida ülemaailmset kaubandust ja lahendada riikidevahelisi kaubandustülisid, kuid taoline vabakaubanduspoliitika ei sobi Trumpi protektsionistlike majandusvaadetega ning president leiab selle pärast, et organisatsioon ei seisa USA huvide eest.

Trump ütles intervjuus Bloombergile, et kui WTO ei «võta ennast kokku», siis astub ta sellest lihtsalt välja. USA kaubandusvolinik Robert Lighthizer on hiljuti süüdistanud ka organisatsiooni USA suveräänsuse rikkumises ning Washington on asunud blokeerima WTO kohtunike ametisse määramist, mis mõjutab organisatsiooni võimekust lahendada tülisid.

Trump on tegelikult olnud juba pikaaegne WTO kriitik. Eelmisel aastal ütles ta Fox Newsile, et «WTO loodi kõigi hüvanguks peale USA. Me kaotame peaaegu alati kõik WTO kohtuasjad.»

USA suhtes on kõige rohkem kaebusi teinud WTOs hiljuti Hiina, kellega Trump peab üha eskaleeruvat kaubandussõda. Kaks maailma suurimat majandust on kehtestanud vastastikuseid imporditolle juba juulikuust saadik ning ligemale 200 miljardi dollarini ulatuvad tollid võivad hakata kehtima juba järgmisel nädalal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles