Trump nimetas eriprokuröri juurdlust ebaseaduslikuks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump nimetas eile eriprokurör Robert Muelleri juurdlust ebaseaduslikuks.

President ütles usutluses telekanalile Bloomberg News, et 2017. aasta maist pärinev USA justiitsministeeriumi otsus endine Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) direktor eriprokuröriks määrata oli vale.

«Ma näen seda teisiti. Ma pean seda ebaseaduslikuks uurimiseks,» sõnas Trump Bloombergile, viidates «suurtele õpetlastele», kelle hinnangul ei oleks tulnud eriprokuröri ametisse määrata.

Trumpi avaldus langeb ajale, kui Muelleri juurdlus Venemaa sekkumisest USA 2016. aasta presidendivalimistesse on tõmbumas presidendi ümber koomale ja ohustamas tema lähimaid abilisi.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix

Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktori James Comey vallandamisega õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

Mõned õiguseksperdid on seadnud kahtluse alla justiitsministeeriumi otsuse Mueller spetsiaalse eriprokuröride tegevust reguleeriva seaduse puudumisel ametisse määrata. Trumpile alluv justiitsministeerium on teatanud, et otsus on seaduslik.

Varem sel kuul vaidlustas Trumpi poliitilise nõustaja Roger Stone´i kunagine abi Andrew Miller apellatsioonikohtus Muelleri ametissemääramise. Hagis väidetakse, et eriprokuröri ametisse nimetamine oli vastuolus põhiseadusega, sest seda tegi asejustiitsminister Rod Rosenstein, mitte justiitsminister Jeff Sessions.

Sessions oli ennast eelnevalt Venemaa-uurimisest taandanud ja jätnud sellega Rosensteinile volituse tegutseda selle juhtumi puhul justiitsministri ülesannetes.

Miller on kutsutud kohtusse andma Muelleri korraldusel moodustatud vandemeeste kogu ees tunnistusi Stone´i kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles