Venemaa alustas hävitustööd Idlibis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria päästjad kustutamas Venemaa õhurünnaku järel tekkinud tulekahjut.
Süüria päästjad kustutamas Venemaa õhurünnaku järel tekkinud tulekahjut. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

Venemaa ja Süüria sõjalennukid alustasid täna hävitustööd Süüria Idlibi provintsis, seda hoolimata USA presidendi Donald Trumpi hoiatustest, et põhjustada võidakse sadade tuhandete hukkunutega humanitaarkatastroof.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ja Valged Kiivrid teatasid oma Twitteri kontodel mitmete linnade vastu suunatud õhurünnakutest. «Vene sõjalennukid jätkasid Idlibi provintsi pommitamist pärast 22 päeva pikkust pausi,» sõnas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse juht Rami Abdel Rahman.

Päev varem ründasid Idlibi mässulised kõrvalasuvas Latakia provintsis paiknevaid Süüria valitsusvägede liikmeid, tappes neist kolm. 

Päästeühendus Valged Kiivrid teatas oma Twitteri lehel mitmetest rünnakutest Idlibi provintsis asuvate külade ja linnade vastu. Fotode ja videote põhjal on alust arvata, et sihikule võeti taas elumajad ja tsiviilisikud.

Suits Muhambali linna kohal pärast Venemaa õhurünnakuid.
Suits Muhambali linna kohal pärast Venemaa õhurünnakuid. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

Näiteks teatati viiest vigastatud tsiviilisikust Muhambali linnas asuva turu vastu suunatud õhulöökide tagajärjel. Kolm inimest sai kannatada väikese Pedershmu küla vastu suunatud rünnaku käigus.

Jisr al-Shoughori linna ning selle lähiümbrust tabanud õhurünnakute tagajärjel on seni teatatud vähemalt kaheksast hukkunud tsiviilisikust ja paljudest vigastatutest. Surma sai seal vähemalt viis last, vigastada 12. 

Praegu on kindlaid andmeid 11 hukkunu kohta, arvatakse, et surnuid ja vigastatuid on kokku umbes 30. 

Rünnakute korraldamiseks kasutati nii lennukeid kui ka suurtükke. On alust arvata, et õhurünnakud on ettevalmistuseks Süüria maavägede pealetungile.

USA hoiatas, et Idlibi ründamine võib endaga kaasa tuua suure humanitaarkatastroofi, mis destabiliseerib rahuprotsessi. USA kindralid hoiatasid, et ilma täpse planeerimiseta riskib Venemaa paljude tsiviilisikute tapmisega.

Humanitaarkatastroofi kardab ka ÜRO kõrge ametnik Mark Lowcock, kes ütles Deutsche Wellele, et järgneda võib viimaste aastakümnete kõige hullem humanitaarkriis. «See oleks mitme aastakümne suurim humanitaarkatastroof - kindlasti kõige hullem, mida me 21. sajandil näinud oleme,» väitis ta.  

Idlibi provintsis viibib hinnanguliselt kolm miljonit inimest, kellest suur osa on teistest Süüria piirkondadest sõja eest põgenenud. Paljud neist elavad telklaagrites väidetavatel mässuliste aladel, mis tähendab, et neil pole Venemaa ja Süüria õhurünnakute eest kuskile varjuda. 

Süüria mässulised on valitsusvägede pealetungiks valmis.
Süüria mässulised on valitsusvägede pealetungiks valmis. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

Diktaator Bashar Al-Assadi toetav Iraan teatas samuti, et aitab vägivaldsel režiimil Idlibi mässulistest vabastada ja üritab seda teha võimalikult väheste inimohvritega. Venemaa vastas aga USA-le väitega, et Trumpil puudub Süüria osas strateegia ning nimetas Idlibi terroristide pesaks.

Olukorra pingestumise valguses teatas Türgi, et viib oma tankid Süüria piiri lähistele ja tugevdab oma vaatlusposte Idlibi lähedal. Türgi piirneb Idlibi provintsiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles