Põhja-Korea ja Lõuna-Korea tippkohtumine toimub Pyongyangis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: / AP

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea leppisid kokku liidrite tippkohtumises, mis leidab aset septembrikuus Pyongyangis, teatasid mõlema riigi meediakanalid.

"Põhja ja lõuna astuvad edasisi samme Korea poolsaare denukleariseerimisel," tsiteeris Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA riigi liidri Kim Jong-uni sõnu.

"See on meie kindel seisukoht ja me loodame täielikult lõpuks välistada relvastatud konflikti sõjaõuduste ohu Korea poolsaarel ning muuta selle rahuhälliks ilma tuumarelvadeta ja vabana tuumaohust," jätkati KCNA uudises.

Kõrgetasemeline Lõuna- Korea delegatsioon kohtus kolmapäeval Pyongyangis Kimiga, et valmistada ette kahe riigi tippkohtumist tuumakõneluste taaskäivitamiseks. Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini erisaadik Chung Eui-yong ütles enne kohtumist, et arutab võimalusi Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmiseks ja kestva rahu saavutamiseks.

Delegatsioon "kohtus esimees Kim Jong-uniga, andis üle isikliku kirja (Moonilt) ja vahetas arvamusi", ütles presidendibüroo pressiesindaja Soulis.

USA president Donald Trump ja Põhja- Korea liider Kim Jong-un sõlmisid juunis Singapuris ajaloolisel tippkohtumisel ebamäärase kokkuleppe Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta, kuid konkreetseid samme pole järgnenud.

Kõnelused jooksid augustis ummikusse ja Trump tühistas edusammude puudumise tõttu välisminister Mike Pompeo visiidi Põhja-Koreasse.

Lõuna-Korea delegatsiooni Pyongyangi-visiidi eesmärk oli paika panna Koreade liidrite kolmanda tippkohtumise üksikasjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles