Eesti langes globaalse energeetika jätkusuutlikkuse edetabelis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märkimisväärne langus.
Märkimisväärne langus. Foto: SCANPIX

Eesti langes Maailma Energeetika Nõukogu (WEC) poolt avaldatud globaalse energeetika jätkusuutlikkuse edetabelis aastaga 30 koha võrra 73. kohale, uuringus hinnatakse kokku 92 riiki.

«WEC lähtub hüpoteesist, et suure keskkonnamõjuga fossiilkütustel põhinev energeetika, mis panustab võimalikult odava energia pakkumisele, ei ole pikemas perspektiivis jätkusuutlik,» ütles WEC Eesti juhatuse liige Jaanus Arukaevu.

Edetabeli esiviisiku moodustavad Šveits, Rootsi, Prantsusmaa, Saksamaa ning Kanada. Esimesed kolm olid samal positsioonil ka aasta varem. Eesti lähinaabritest on Soome 11. kohal, Läti 15. kohal ning Leedu 28. kohal, selgus uuringust.

Eestist tagapool on ainult arengumaad, kus elanikel puudub ligipääs energiale ning naftariigid, kus ühiskond on üles ehitatud kodumaise energia ekspordituludele.

Uuringu andmetel on Eesti energiapoliitikal palju ühist just naftariikidega, sest varustuskindlus tagatakse kodumaise ressursiga. Samuti on energeetikal suur keskkonnamõju ning energiahinda hoitakse kunstlikult madalal.

Eesti puhul ei ole WECi hinnangul selline poliitika aga jätkusuutlik. Erinevalt naftariikidest ei ole Eesti energia eksporditulud piisavalt suured, et tagada uusi investeeringuid tootmisvõimsustesse ning ülejäägist subsideerida siseriiklikku energiatarbimist. Eestis sõltuvad uued investeeringud adekvaatsest energia turuhinnast ning seetõttu on Eestis ette näha energiahindade tõusu, selgus uuringust.

Lisaks liigodavale energiale on Eesti nõrkusteks varustuskindluse tagamine ainult tahkete fossiilkütustega ning vedelkütuste turu suhteliselt kehv toimimine. Eestile spetsiifiline probleem on ka vedelkütuste kallidus. Indeksi järgi on maailmas alla 20 riigi, kus bensiin on kallim kui Eestis ning peamine erinevus teistest on keskmisest suurem vedelkütuste hulgimüügi marginaal.

WECi koostatud pingereas hinnatakse riikide võimet tagada ühiskonna säilimiseks vajaliku energia kättesaadavus ja taskukohasus, samuti vaadatakse keskkonnamõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles