F-35 hävitajate kõrged ülalpidamiskulud valmistavad liitlastele peavalu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35.
F-35. Foto: Peter Byrne / PA Wire/PA Images /Scanpix

USA ning Euroopa riigid on soostunud tegema koostööd, et vähendada viienda põlvkonna Lockheed Martin F-35 Lightning II hävitajate kõrgeid ülalpidamiskulusid.

Ülalpidamiskulud olid suureks teemaks USA, Iisraeli, Ühendkuningriigi, Itaalia, Norra, Taani ja Türgi kõrgete militaarametnike kohtumisel eelmisel nädalal Saksamaal.

«Arutasime tulevikus esinevate kulude miinimumi lähedal hoidmist, et me ei peaks tulevaste tehingute arvu vähendama,» ütles USA õhuväe kolonel Leslie Hauck, kes juhib viienda põlvkonna hävitajate integratsiooniprojekti USA õhuväe Euroopa peakorteris.

USA õhuväe staabiülem kindral David Goldfein on selle aasta jooksul teinud jõupingutusi vähendamaks Lockheed Martini poolt toodetavate hävitajate ülalpidamiskulusid, et need oleks võrreldavad seni kasutuses olnud hävitajate kuludega.

Ekspertide sõnul võivad kõrged ülalpidamiskulud viia koguni USA õhuväe poolt esitatud tellimuse vähendamiseni. Just USA õhuvägi peaks ostma kõige rohkem F-35 hävitajaid, praeguste plaanide kohaselt 1763 tükki.

Uute lennukite hind on langenud ning arvatakse, et 2020. aastaks maksab üks F-35 hävitaja umbes 80 miljonit USA dollarit. Samas on Haucki sõnul vaja teha palju tööd, et vähendada jooksvaid kulusid. Tema sõnul sooviks USA õhuvägi jooksvaid kulusid 38 protsendi võrra vähendada.

Foto: George Frey / AFP / Scanpix

Hauck ütles Reutersile, et F-35 hävitajad kasutusele võtvate riikide õhuvägede juhid arutasid seda küsimust juulis Suurbritannias toimunud suurel lennušõul ning sama teema saab olema ka novembriks plaanitud kohtumise keskmes.

Pentagoni F-35 programmi eest vastutavad isikud teatasid eelmisel nädalal, et kasutajatelt kogutakse informatsiooni hoolduse, nõutud tööjõu ja teise oluliste näitajate kohta ning seda jagatakse omavahel. Tagasisidet küsitakse ka Jaapanilt, Austraalialt ja Lõuna-Korealt, kelle õhujõud F-35 lennukeid kasutavad.

2019. aastaks on Euroopa liitlastel kasutuses kokku 64 F-35 hävitajat, 2034. aastaks peaks see number olema kasvanud juba 550 peale.

Viienda põlvkonna hävitajate üheks olulisemaks omaduseks on vargsus (inglise keeles stealthiness) – omadus lennata märkamatult. See tähendab, et lennuki ehitusel on kasutatud selliseid materjale ja kujundatud lennukit nii, et maksimaalselt vähendada maapinnal asuvate radarite kiiratud raadiolainete tagasipeegeldumist. Radari ekraanil on lennuk võrreldav umbes golfipallisuuruse metallobjekti jäljega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles