Kim Jong-un külastab veel sel aastal Lõuna-Korea pealinna (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un lubas tippkohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga, et teeb ajaloolise visiidi Lõuna-Korea pealinna Souli ja sulgeb rahvusvaheliste inspektorite silme all raketikatsetuste baasi.

Keskse küsimuse osas, milleks on Pyongyangi tuumaarsenal, suurt edu ei saavutatud. Sellest hoolimata allkirjastasid Moon ja Kim dokumendi, millega soovitakse tugevdada sidemeid kahe riigi vahel.

Nad lubasid luua hoone, kus on võimalik igal ajal korraldada perede taaskohtumisi, asuda tööle teede ja raudteede ühendamise kallal ja kandideerida ühiselt 2032. aasta olümpiamängude korraldajaks.

Kimi visiit Souli oleks esimene, mille Põhja-Korea liider ette võtnud aastatel 1950-1953 peetud Korea sõjast saadik. Sõda pole siiani ametlikult lõppenud ja vaenutegevusele pani punkti relvarahu.

Mooni sõnul külastab Kim Lõuna-Korea pealinna veel sel aastal. Ta lisas, et Kim nõustus lisaks raketikatsetuskeskusele sulgema ka oma Yongbyoni tuumajaama, kui USA omapoolsed sammud astub.

Relvakontrollieksperdid kinnitavad samas üksmeelselt, et Yongbyonis asuv uraani rikastamise keskus loodi eesmärgiga see ohverdada ja samm oleks üksnes sümboolne.

Washington survestab Põhja-Koread, et see oma tuumarelvad lõplikult loovutaks, samas kui Pyongyang tahab Korea sõjale ametlikku lõppu ning on hukka mõistnud «kiusliku»  nõudmise, et nemad oma relvad ühepoolselt ära annaksid.

Enne Kimi ja Mooni kohtumist Pyongyangis loodeti, et viimasel õnnestub Põhja-Korea liidrilt saada nimekiri riigi tuumavaradest, kuid taolist dokumenti ei mainitud.

Täna õhtul einestab Moon Pyongyangi uues kalarestoranis, mis asub Manshu mäe vastas. Manshule on rajatud Kimi vanaisa Kim Il Sungi ja isa Kim Jong Ili hiiglaslikud kujud, mis linna üle valvavad.

Restoran valiti, kui Moon avaldas soovi einestada kohalikus restoranis tavainimeste seas. Seejärel võtab Lõuna-Korea president osa Massimängudest – Põhja-Korea suurejoonelisest propagandaetendusest.

Koju naaseb Moon oma teisipäeval alanud reisilt homme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles