Kehtna Mõisa OÜ avas uue lauda

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehtna Mõisa OÜ juhatuse liige Siim Riisenberg (paremal) võttis reedel kaamerate ees vastu õnnitlusi uue lauda valmimise puhul.
Kehtna Mõisa OÜ juhatuse liige Siim Riisenberg (paremal) võttis reedel kaamerate ees vastu õnnitlusi uue lauda valmimise puhul. Foto: Riina Martinson

Koos künnivõistluste avamisega lõigati reedel läbi Kehtna Mõisa osaühingu viitsadat lehma mahutava lauda lint. Loomad pääsevad uude elukohta siiski alles oktoobris.

Küsimusele, miks uue hoone ehitus ette võeti, kostab OÜ Kehtna Mõisa juhatuse liige Siim Riisenberg vastuseks: „Et järgmine piimakriis lihtsamini üle elada.”

Uus laut aitab ära kasutada olemasoleva farmikompleksi kogu tehnoloogilise võimsuse ja hoida piima omahinna madalal. „Kui praegu müüme 16 000 liitrit piima päevas, siis tulevikus loodetavasti 37 000 liitrit. Samal ajal tööjõu- ja muud kulud ei tohiks tõusta poole võrra,” seletab Riisenberg.

Kehtna Mõis ehitas 12 aastat tagasi lauda 500 lüpsilehmale, aga nende lüpsikoda on suuteline vastu võtma tuhat lehma. „Nüüd saime ka teise 500 looma mahutava lauda valmis ja seni poole võimsusega töötanud lüpsikoda hakkab sajaprotsendiliselt raha teenima,” räägib Riisenberg.

Üle Eesti mitmel pool lautasid rajava Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi ütleb, et seda lauta oli lihtne ehitada, kuna tellija teadis väga täpselt, mida tahab. „Siin on palju tähelepanu pööratud loomade heaolule ja et töötajatel oleks võimalikult mugav ja turvaline tööd teha. Tellija oli väga teadlik,” kiidab ta.

Lauda projekteerimisele kulus hulga pikem aeg kui ehitusele ja nii see peakski Väärsi sõnutsi olema. „Mõnikord tuleb meil ehitada ja projekteerida samal ajal,” lisab ta.

Valminud lauda kõrval on vana laut, kus kõik vead aastate jooksul välja tulnud ja uues osati neid vältida. Ka töötajatelt küsiti projekteerimise ajal arvamust ja nii pandi nende soovidest lähtuvalt paika näiteks vahekäikude asukohad.

Vast valminud lauta tulevad loomad vanast laudast. „Vana lauda ruumikitsikus saab leevendust, tasapisi loomade arv kasvab ja arvan, et aasta-kolme pärast peame hakkama noorkarja kompleksi samamoodi laiendama,” kõneleb Riisenberg.

Kehtna Mõisa lehmad elavad aasta läbi laudas. „Lüpsilehma välja saata oleks väga riskantne,” tõdeb Riisenberg. „Libastumised, ATVd, ilutulestikud, sööt ... See oleks, nagu saadaks tippsportlase New Yorgi getosse, kus ta võib peksa saada ja suvalist hamburgerit süüa. Tänapäeva lüpsilehm peab olema kindlas, kontrollitud ja turvalises keskkonnas. Siin laudas suudame seda tagada,” rõhutab ta.

Uus laut koos lägahoidlaga läks maksma 1,6 miljonit eurot. „Uued lägahoidlad on vajalikud säästmaks keskkonda ja täitmaks veeseaduse nõudeid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles