La Manche'i väina ujudes ületanud eestlane: ime, et Prantsusmaale kohale jõudsin

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Daaniel enne La Manche'i väina ületamist.
Teet Daaniel enne La Manche'i väina ületamist. Foto: Erakogu/ Teet Daaniel

Teet Daaniel ületas eile La Manche’i väina, alustades ujumist öösel kell 1.30 Inglismaalt Doverist ja lõpetades 14,5 tundi hiljem Prantsusmaal Wissant’i lähedal. Ideaalis oleks ujumise trajektoor olnud ligi 34 kilomeetrit, aga hoovuste tõttu pidi Teet Daaniel ujuma kokku 65 kilomeetrit.

Teet Daaniel on väljakutse läbimise järel väga õnnelik, ent väsinud: «La Manche’i väina ujumine oli tohutult raske nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Ujumine algas öösel ja vesi oli enamasti 16 kraadi, hiljem läks 17 kraadi peale. Imeks pandav, et arvestades külma vett ja suuri hoovuseid Prantsusmaa pinnale jõudsin, see etapp nõudis tõelist eneseületust.»

Algselt oli Daanielile üle La Manche’i väina ujumise aeg määratud 2.-7. septembriks, kuid ilmastikuolude tõttu pidi ta kõigepealt Doveris nädal aega ootama ning seejärel tagasi Eestisse lendama, sest ujumise aeg lükati paremat ilma oodates edasi septembrikuu lõppu.

Teet Daanieli jaoks oli La Manche’i väina ületamine «Seitsme ookeani väljakutse» kolmas etapp. Varasemalt on ta edukalt ujunud üle tormise Gibraltari väina Euroopast Aafrikasse ning Saint Catalina väina Los Angelese lähedal. Daaniel alustas väljakutsega 2016. aastal, kusjuures ta õppis ujuma alles 2003. aastal, olles 29-aastane. Keskmiselt on nendes väinades veetemperatuur 13-20 kraadi. Ujumise ajal ei tohi kasutada mingisuguseid abivahendit, sealhulgas kalipsot.

«Seitsme ookeani väljakutse» etappideks on valitud ujudes maailma kõige raskemini läbitavad väinad, mis asetsevad erinevates maailmajagudes. Praeguseks on selle ränkraske katsumuse aastate jooksul alistanud ainult 7 inimest maailmas. Raske väljakutse on ainukese eestlasena ette võtnud Teet Daaniel, et pääseda TOP10-sse ja teha Eestile ajalugu.

Eneseteostuse ja tervislike eluviiside propageerimise kõrval on Teet Daaniel võtnud südameasjaks tõsta teadlikkust laste ja noorte diabeedihaigusest. Tänu tema ujumistele ning koostööle Eesti laste ja noorte diabeediühinguga on heategevusena kogutud raha ja selle eest on ostetud ravitarvikuid diabeedihaigetele lastele.

Teet Daanieli sportlase lehekülg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles