Ilmub Pärt Uusbergi koorimuusikaga autoriplaat

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärt Uusbergi plaat.
Pärt Uusbergi plaat. Foto: plaat

Kammerkoor Collegium Musicale esituses on valminud Pärt Uusbergi koorimuusikaga autoriplaat, kus kõrvuti ladinakeelsete tekstidega kõlavad eestikeelsed segakooriteosed Juhan Liivi tekstidele. Plaadi andis välja Toccata Classics (Suurbritannia) ja selle esitlus Eestis toimub kolmapäeval, 3. oktoobril kell 19 Tallinna Jaani kirikus. Tegemist on ühtlasi kammerkoor Collegium Musicale 8. sünnipäevakontserdiga «Veere, veere päevakene». Kontserdil on kaastegev orkester Eesti Sinfonietta. Kohapeal saab ka ahjusooja CD-plaati soetada.

Plaat salvestati EELK Viimsi Püha Jakobi kirikus ja salvestuse helirežissöör on Tanel Klesment. Plaadi salvestamist toetas Eesti Kultuurkapital. Plaadil kõlavate laulude tekstid jaotuvad kaheks: üks osa lauludest on kirjutatud vaimulikele tekstidele, teiste aluseks on Juhan Liivi luule. «Minu jaoks kulgeb Juhan Liivi looming samuti omal kombel vaimulikus sfääris, tegeledes igaveste küsimustega,» ütleb helilooja Pärt Uusberg. «Niiviisi kokku moodustub eesti- ja ladinakeelne tervik, mis suunab oma pilgu mõneti kurblikult küsivalt ülesse, täheringide kaugusesse».

«2012. aasta kevadel ütles helilooja Veljo Tormis pärast ühte meie kontserti, et Collegium Musicale on Uusbergi koor – et me laulaks tema muusikat, see sobib meile. Aastaid hiljem võime ennast teatud mõttes ka Tormise kooriks nimetada või hoopis Tüüri, aga eks mingi iva selles ütlemises muidugi oli. Meile meeldib see tunne ja sügavus, mis Pärt Uusberg noodijoontele paneb. Ka tema helikeele puhtus, siirus ja loomulikkus sobivad meiega hästi,“ ütles dirigent Endrik Üksvärav. „Oleme väga tänulikud Martin Anderssonile plaadifirmast Toccata Classics, tänu kellele antud heliplaat valmis ja Suurbritanniast peagi ülemaailma kõigile huvilistele kättesaadavaks saab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles