Vabaerakonna uus juht: riigikogus tahame saada tosin kohta (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Vabaerakonna esimeheks valitud Kaul Nurme sõnul on erakonna eesmärk saada kevadistel valimistel riigikogus 12 kohta.

Nurme sõnul tahab Vabaerakond järgmises riigikogus kindlasti rohkem kohti, kui praegused kaheksa. «Maksimaalne võimalik saavutatav kohtade arv võiks olla 12, ma ei tahaks rohkemat prognoosida, aga kindlasti me tahame saada rohkemat, kui pelgalt künnise ületamine,» ütles Nurm.

Kaul Nurme hinnangul eristas teda Andres Herkelist see, et erakonna inimesed ootasid muutusi ja nad panid lootuse tema peale, kuna tal on suurte organisatsioonide juhtimise kogemus. Kaul Nurm on olnud näiteks pikalt Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor.

Nurm möönis, et poliitilist kogemust on tal oluliselt vähem, kui Andres Herkelil, kuid ta avaldas veendumust, et praegu on vaja organisatsiooni, kuhu oleksid kõik kaasatud.

«Ootused minule seisnevad selles, et ma suudan tuua erakonna liikmed aktiivselt erakonna töö juurde nii sõnumite sõnastamisele kui ka nende laialikandmisele valijate juurde. Andres Herkel on väga tugev poliitik ja ma hindan teda kõrgelt. Ma hindan Andres Herkelit ja loodan jätkata temaga tihedat koostööd uues juhatuses,» ütles Nurm.

Valimistel tahab Nurm eristuda teistest erakondadest väga jõulise regionaalpoliitika sõnumiga, et kõigi Eesti piirkondade elamistingimused oleksid võrdsed Tallinnaga.

«Avalikud teenused ja töökohad peavad olema kättesaadavad ka maapiirkondades. Tuleb puua motivatsioonipakett, et peatada väljaränne maapiirkondadest. Võrreldes teise erakondadega paneb meid loodetavasti valijale meeldima usutavus. Need neli erakonda, kes on valitsenud pikalt Eesti poliitikas, on siiamaani regionaalpoliitika teemat eiranud. Meil on väga tugevad sõnumid olemas, kuidas elu maal käima aidata. Ma usun, et valijad usuvad meid selles küsimuses,» lausus Nurm.

Vabaerakonna häälte lugemiskomisjon tuvastas, et erakonna juhtorganite ja uue juhi valimistel võltsiti elektroonilisi hääli.

Täna Raplas toimunud üldkoosolekul sai 104 erakonna liiget hääletada pabersedeliga, ühtlasi oli võimalik 123 erakonna liikmel hääletada elektrooniliselt. Häältelugemiskomisjon tegi kindlaks, et kahel juhul ei hääletanud elektrooniliselt see inimene, kes oleks pidanud. Seni on selgusetu, kelle kasuks võltsitud hääled läksid.

Erakonna juhatuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni valimistel oli paari valitu ja mittevalitu häälte vahe minimaalne ja teoreetiliselt võinuks võltsitud hääled valimistulemust mõjutada. Ükski kandidaat üldkoosolekul siiski protesti ei esitanud ja valimistulemused kinnitati.

Nurme sõnul tuleb kindlasti häälte võltsimist põhjalikult uurida ja sellest õppida. «Aga ma olen kaugel sellest, et me peaksime praegu hakkama hääletustulemusi ümber vaatama või tühistama,» lisas Vabaerakonna uus esimees.

Vabaerakonna esimehe valimistel Kaul Nurmele kaotanud Andres Herkel ütles Postimehele, et kaotas valimised väga tugevale kandidaadile, keda ta ise soovitas mõni aeg tagasi erakonna aseesimeheks.

«Pigem tuleb vaadata saja selle pilguga, millised on Kaul Nurme tugevused. Tal on väga tugevad programmiline visioon, mida näitemängulises poliitikas nii väga ei hinnata, aga mis sisuliselt on kandetala, millel erakondade tegevus peaks püsima.  Vaadates juhatuse koosseisu, siis loodetavasti osutub see meeskonnatöö võimeliseks. Vabaerakond ei saa endale lubada poliitilise võitluse juhatust. Ühe korra me kahjuks suvel neid märke nägime. Lähemad nädalad näitavad, aga optimistina ma usun, et oleme võimelised koostööks. Suured erakonnad võivad endale kaklemist lubada, aga Vabaerakond ei saa,» ütles Herkel.

Herkel tunnistas, et kandideerimise olukorras tuli vastaskandidaadilt mõningaid ütlemisi, milles mõned hinge kriipisid, aga see kõik on peagi unustatud.

«Koostöös erakonna uue esimehega ei näe ma mingit probleemi. Kauliga on mu suhted olnud alati väga head. Mis iganes erakonna sees probleemiks on olnud, pole meie kahe suhetest kuidagi sõltunud,» ütles ta.

Hetkel peab võimalikuks, et Kaul Nurme viis valimisvõiduni tema uudsus. «Minul jäi ilmselt puudu uudsuse efektist, loodetavasti suudab Kaul seda rolli täita,» ütles Herkel.

Valimiste miinimumeesmärk peaks Herkeli sõnul olema valimiskünnise ületamine, aga kõik, mis on kümne mandaadid kandis või üle selle, on väga hea. «Et poliitikas tõsiselt kaasa rääkida ja mahtuda uude koalitsiooni, mis on meie eesmärk, selleks on tarvis kümme või enam kohta. See on nivoo, millega arvestada,» lausus ta.

Hääletusel tuvastatud võltsimise kohta märkis hetkel, et juhatusele olid need eksperimendid teada.

«Võimalik, et tuleb pöörduda politsei poole, aga mul on ainult hea meel, et hääletusi läbi viiva meeskonna närvid ei öelnud nende rumalate eksperimentide käigus üles. Tõepoolest, siin oli mõne kogu puhul valituks osutunud ja valituks mitteosutunud kandidaatide häälte vahe minimaalne, aga keegi neid tulemusi ei protestinud. See, et 123 inimest said elektrooniliselt hääletada, oli suur väärtus ja me suutsime kaitsta nende inimeste õigust hääletada. Kaks rumalat tempu kindlasti üldpilti ei muutnud, aga kindlasti on põhjust mõelda sellele, kuidas süsteemi edaspidi turvalisemaks teha,» ütles Herkel.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles