Läti populistid tõstavad Venemaa varjus pead (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaam tungib Riia linnaruumis peale: seinal erakonna Koosmeel plakat, bussil on aga Töölispartei ja Kristlike Demokraatide Liidu kandidaadid.
Valimisreklaam tungib Riia linnaruumis peale: seinal erakonna Koosmeel plakat, bussil on aga Töölispartei ja Kristlike Demokraatide Liidu kandidaadid. Foto: Toms Kalniņš / EPA/Scanpix

Praegusel ajal tõstatub igas Euroopa riigis valimiste eel kaks küsimust – kes võidab ja saab õiguse valitsus moodustada ning kas Venemaa sekkub valimisprotsessi nagu Ameerika Ühendriikide puhul?

Palju kõne- ja vihastamise ainest pakuvad kremlimeelsetele uudistekanalitele näiteks parempoolse rahvusliku erakonna Rahvuslik Liit (Nacionālā apvienība) tegemised, kes on parlamendis läbi surunud mitu kohalikke venelasi vihastanud eelnõu.

Üks lubab vallandada õpetajaid ja koolijuhte, kui nad on ebalojaalsed Läti riigile. Venekeelsed koolid nägid seda arusaadavalt rünnakuna enda vastu (Läti rahastab vähemuskeelset õpet). Teine seadus näeb ette vene keele keelamist keskkoolide ja ülikoolide õppekeelena.

Need algatused on saanud kremlimeelse erakonna Läti Vene Liidu (Latvijas Krievu savienība, LKS) kampaania nurgakiviks. Üllatavalt kombel oli erakonna kampaania vaene nii sisu kui ka rahastuse poolest, arvestades seda, et tegu peaks olema ühe Kremli lemmiklapsega Lätis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles