Seadusemuudatus tõi Soomes liiklusesse sadu alaealisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadusemuudatus võimaldab Soomes alaealistel juhtimisõiguse saada.
Seadusemuudatus võimaldab Soomes alaealistel juhtimisõiguse saada. Foto: Caro / Sorge / Caro / Sorge / Scanpix

Soomes kasvas hüppeliselt alaealistele väljastatud juhilubade hulk, kui juulis viidi ellu reformid, millega lubatakse eritingimustel autorooli juba 17-aastased noored.

Alates juulist on Soomes 17-aastastele noortele väljastatud üle 240 juhiloa, praegu on veel ootamas 170 alaealise taotlus.

«Varem pidi 17-aastane esitama erilise ja väga mõjuva põhjuse, et talle juhiluba väljastataks,» ütles Soome liiklusturvalisuse ameti (Trafi) ametnik Henna Antila. «Nüüd piisab ainult erilisest põhjusest ja taotleja ei pea enam tõestama, kui tõsine on tema vajadus juhiloa järele.»

Samuti ei kehti noortele enam piirangud sõita ainult kindlatel teedel, näiteks kooli või tööle. Seni, kui nad kannavad kaasas väljastatud eriluba, võivad nad sõita kõikjale nii nagu täiskasvanud autojuhid.

Alaealistele juhilubade väljaandmise peamine põhjus on pikad vahemaad või halb transpordiühendus. 

«Erand on loodud selleks, et aidata teismelistel ringi liikuda,» ütles Antila. «See on mõeldud karjäärivalikute edendamiseks ja töötamise soodustamiseks. Soomes on vahemaad pikad ja paljudes piirkondades ei toimi ühistransport. Paljud inimesed vajavad eriluba.»

Iga alaealise juhiloataotlus vaadatakse eraldi läbi, aga seni on juhtimisõiguse andmisest loobutud vaid kolmel juhul.

Alaealise juhtimisõigusega peab nõus olema lapsevanem. Taotluse juhiloa saamiseks võib esitada kuni neli kuud enne noore 17-aastaseks saamist ja alaealisele väljastatav juhiluba maksab 100 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles