Maailma Toiduprogramm valmistub uueks suureks Türki suunduvaks põgenikelaineks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaager Süüria ja Türgi piiril.
Põgenikelaager Süüria ja Türgi piiril. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP) valmistub uueks suureks Türki suunduvaks põgenikelaineks, kui Süüria Idlibi piirkonnas susisev konflikt peaks plahvatama, ütles organisatsiooni tegevdirektor David Beasley.

WFP on asunud toimetama toiduvarusid Türgi piirile nii lühemat kui keskpikka perspektiivi silmas pidades, ütles Beasley.

Organisatsioon teeb koostööd Türgi, Vene, Süüria, USA ja teiste riikide ametnikega, et täiemõõdulise sõja puhkedes kannatusi minimeerida.

Türgi ja Venemaa on loonud Idlibi rinnetele demilitariseeritud tsooni ning mässulised ja Al-Qaedaga seotud rühmitus on oma raskerelvad sealt välja viinud. See kokkulepe aitas ära hoida valitsusvägede pealetungi mässuliste viimasele suurele kantsile, kuid Vene ja Süüria amentikud hoiatavad, et lahendus on ajutine.

Süürias on üle 10 miljoni inimese näljas või näljaohus. Türgi peab juba nüüd toime tulema kolme miljoni sõjapõgenikuga. 

Beasley ütles Brüsselis Euroopa Liidu kõrgete ametnikega kohtudes, et ühendus ja tema rahvusvahelised partnerid saaksid inimesi toiduga aidates säästa nii elusid kui raha.

«Süürlase toitmine Süürias läheb meile maksma umbes 50 senti päevas,» ütles WFP juht. «Aga selle sama süürlase toetamiseks Berliinis või Brüsselis on humanitaartoetus 50 eurot,» rõhutas ta.

«Süürlane tahab olla kodus, nii et kõik, mida me toiduturvalisuse tagamiseks suudame ära teha, on võit kõigile,» lisas Beasley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles