Eesti tuli maailmameistriks, kuigi kvantiteedis kaotati 24:66! (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondis Inglismaal toimunud MMil.
Eesti koondis Inglismaal toimunud MMil. Foto: Erakogu

Eestlased on maailmameistrid! Parimatest parimad ollakse Fédération Internationale de la Pêche Sportive poolt korraldatud Carnivorous Artificial Bait Boat Anglingus. Misasi? «Paadist spinninguga röövkalapüük», selgitab värske MM-kulla omanik Martin Meier.

Inglismaal toimunud võistlusel said Meier ja Jaanus Jakobson oma paatkonnaga kahe päeva kokkuvõttes teise koha. Andrus Käpp ja Raigo Padar olid neljandad. Eesti koondisele tähendas see kokkuvõttes MM-tiitlit.

«Selle nimel on aastaid vaeva nähtud ja nüüd on see lõpuks õnnestunud. Ühest küljest on hea tunne, aga teiseks ka natukene kurb, sest nüüd on see käes – ainukene võimalus on tiitlit kaitsta. Kõrgemale minna pole võimalik,» muheles Meier edu peale.

Kuidas üldse kalastamisvõistlus välja näeb? On ju teada, et kala kas näkkab või ei näkka. Mida seal sportlikku leidub? Tuleb välja, et sisuliselt on tegu tõsise strateegiaspordiga.

«Õnnega on seal tänapäeval pistmist nii palju, et kas kala sööb ja kui suur ta on. Ülejäänu on kõik eeltöö käigus juba ära kaardistatud ja veele minnakse peale täpsete teadmistega,» selgitab Meier. «Järv on tehtud malelauaks – ühelt poolt jookseb tähestik, teiselt numbrid. Kaldalt tuleb siis info,  et selles sektoris tuleb püüda nende vahenditega ja nii kaua. Paadis on võistlejad, kes sellele analüüsile reageerivad, mõtlevad ka muidugi oma peaga, aga kogu asi on meeskonnatöö, mille tulemusel need kalad kätte saadakse.» Saak lastakse pärast tulemuse fikseerimist kenasti vette tagasi.

Eestlased püüdsid kokku kahe paatkonna peale 24 kala ja teenisid selle eest 101 108 punkti. Teisena lõpetasid tšehhid 90 867 punkti, aga suisa 66 kalaga. Kuidas nii? «Me püüdsime suuremaid kalu,» naeris Meier ja selgitas, et oleneb, millise plaaniga paadid veele lähevad. «Kui sa püüad näiteks ahvenaid, on sul kergem rakendus, väiksem lant, tundlikum spinning. Aga kui püüad haugi või koha, siis paned asjad tugevamad, raskemad, tugevamad.»

Oktoobrikuine Inglismaa - glamuurist on asi kaugel
Oktoobrikuine Inglismaa - glamuurist on asi kaugel Foto: worldlurechamps.co.uk

«Strateegiad ongi erinevad – kas minnakse väikeste kalade peale ja püütakse palju või suurte peale ja saadakse rohkem punkte. Punkte toob on kala pikkus ruudus. Meil oli suurim kala 114cm, mis oli peaaegu 13 000 punkti.» Poleks Padar-Käpp möödunud laupäeval toda 14-kilost kala õnge otsa saanud, võinuks võit tulemata jääda.

«Eelkõige on see suur meeskonnatöö. Paadis on kaks meest, kes moodustavad meeskonna ja kaks paati omakorda koondise. Need kaks paati ja neli meest peavad siis suutma teisi maid edestada. Oluline ongi, et mõlemad paadid teeksid hea tulemuse, sest kui üks paatkond on nõrk, siis pole võimalik võita,» rõhutas Meier.

Kolmandana lõpetasid MMil lõunanaabrid lätlased 76 243 punktiga. Avapäeva järel juhtinud Leedu koondis langes lõpuks neljandaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles