Abstraktsionismikuninganna juubelinäitus

Kaire Nurk
, kunstnik ja analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vaimu vastupanu» näitusevaade. FOTO: Kaire Nurk
«Vaimu vastupanu» näitusevaade. FOTO: Kaire Nurk Foto: Kaire Nurk

Juubeli vääriliselt ja seoses näitusega muuseumis on meedia juba jõudnud tituleerida Lola Liivati (s 1928) abstraktse maalikunsti elavaks legendiks, abstraktse ekspressionismi (üheks) esimeseks maaletoojaks, eesti abstraktse maalikunsti edendajaks, ja mitte viimasena – abstraktsionismi kuningannaks.

Kõik see vastab ilmselt tõele, ehkki tuleks selgitada, kuidas mõista abstraktsionismi – sotsiaalajaloolistes kontekstides. Pealegi on igal vaatajal abstraktsionismist oma arusaam: tänapäevane vaba ühiskonna noor vaataja kommunikeerub sageli eelkõige mängu ja (kehalise) taju tasandil, vanem põlvkond mäletab repressioonide hingust ja väärtustab inimväärikuse, tõe ja aususe, eneseks jäämise ja sügavama elumõtestuse vaimseid ja eetilisi maksiime. Ka Lola Liivati juubelinäitusel kohtuvad eri põlvkonnad: kõrges eas kunstnik ja noor näitusetiim eesotsas kuraator Hanna-Liis Kondiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles