Fotod: Vabaerakond lasi reklaamlehe avaldamise bürookuludena hüvitada (11)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuluhüvitiste dokumentidest selgus, et 2018. aasta esimesel poolaastal kasutasid Vabaerakonna kaheksa fraktsiooni liiget bürookulude hüvitamisvõimalust rohkem kui kõik teised riigikogulased kokku.
 

Poole aastaga palusid vabaerakondlased hüvitada ligi 8000 euro eest bürookulusid. Kokku palus bürookulusid hüvitada 37 riigikogu liiget, Vabaerakonna fraktsioonist oli bürookulusid kõikidel liikmetel. 

Millele täpselt Vabaerakonna fraktsiooni liikmetel see summa kulus? Vabaerakondlane Andres Herkel seda esiti ei mäletanud. «Pean uurima, toona oli esimees Artur Talvik,» ütles Herkel. 

Mälu värskendanud, teatas Herkel, et 7800 eurot kulus Vabaerakonna reklaamlehe Positmehe vahel avaldamiseks. «Selle pealkiri oli «Aru Pähe» ja kõik kaheksa liiget panid 900 eurot selle peale,» selgitas Herkel, lisades, et lehes avaldati erakonna metsarahu manifest.

Herkel rääkis, et otsuse anda välja leht ja paluda selle kulud hüvitada, tegid fraktsiooni liikmed koos. «Selliseid ajalehti oleme ikka teinud, et anda rahvale teada oma tööst,» ütles Herkel. 

Reklaamlehe väljaandmine ei sobitu riigikogu juhatuse otsuse järgi kuidagi hüvitatavate bürookulude kategooriasse. «Otsuse kohaselt hüvitatakse bürookuludena bürooteenuste (sh paljunduse jms), väiketrükiste (visiit- ja kutsekaardid jms) ning kantseleitarvete ja tellitava perioodika kulud,» edastas riigikogu kantselei pressiteenistus.

Vabaerakonna juhatuse liikme Ain Ostra sõnul ei saa ajalehte «Aru Pähe» nimetada reklaamleheks, vaid hoopis «saadikute aruandeks valijatele». «Nimetatud trükis on kõikides oma numbrites kajastanud valdavalt Vabaerakonna saadikute tööd riigikogus,» ütles Ostra, kuid jättis vastamata küsimusele, kuidas lehe tootmine bürookuludena kategoriseerub.

Andres Herkel lükkab vastutuse riigikogu juhatusele. «Küsige nende käest, miks see bürooteenuse real on. Sest see leht oli ju meie tegemiste edastamiseks valijatele ja mis selles halba on?» küsis ta ja keeldus seda reklaamleheks nimetamast. 

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon asejuht Kaarel Tarand ütles, et kui riigikogu kantselei on need hüvitised heaks kiitnud, tuleb seda neil põhjendada. «See jant on 25 aastat kestnud. Pole olemas usutavat mehanismi, mille järgi rahvasaadikute kuluhüvitisi oleks võimalik kvalifitseerida keelatud annetuseks parteile. Pole selget joont, mis on töö riigikogus ja mis on parteiline tegevus,» ütles Tarand. 

Riigikogu kantselei pressiteenistus sõnas, et riigikogu juhatus ei kinnita üksikuid arveid, ei  anna neile heakskiitu ega lükka tagasi. «Riigikogu Kantselei lähtub oma tegevuses kehtivast seadusandlusest. Nagu riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hüvitamise korrast nähtub, on sulgudes toodud loetelud selgitavad, kuid ei ole lõplikud,» vahendas pressiteenistus.

Kaheeurone parkimis- ja rongipilet

Vabaerakondlane Andres Herkel jääb silma väikseimate ​tšekkidega: kaheeurone rongipilet Tallinnas ning kaks kaheeurost parkimispiletit Balti jaama parkimismajas. Samuti torkab parlamendisaadiku kulutustes silma hotellitšekke: jaanuaris Narvas, veebruaris Viljandis, märtsis Tartus. Lisaks on talle hüvitatud virtuaalserveri herkel.net ülalpidamiskulud.

Vabaerakonna fraktsiooni esimehe Andres Herkeli riigikogu kantseleile esitatud kuluhüvitise tšekki vaadates võib saada detailse ülevaate ühe töökohtumise menüüst: 1. juuni pärastlõunal kell 15.34 välja trükitud 54,8 euro suuruse arve pealt võib leida soolaheeringa koore ja sibulaga, kaks seljankat, jäätisekokteili, keefiri, kaks cappuccino’t, koogi, karbonaadi, kaks smuutit, pikkpoisi, gaasivee ja tomatimahla.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles